Norsk-Svensk Grönlandsexpedition 2007

Fredagen den 3ie maj påbörjade Maria, Inger, Kristine, Ragnar, Öystein och Tomas sin resa till Grönland. Målet är att under en månadslång expedition på skidor korsa den 60 mil breda inlandsisen från öst till väst. Följ med när vi realiserar våra drömmar om den stora "breturen" inom ramen för den Norsk-Svenska Grönlandsexpeditionen 2007. Uppdateringar, senaste nytt och nuvarande position kan läsas på vår hemsida www.acrossgreenland.com.

Av: MariaÖsterlind

Vi är fem norrmän och en svenska som under maj månad skall ta oss de 600 kilometrarna över inlandsisen på Grönland, från Tassilaq på östkusten till Kangerlussuaq på västkusten. Det blir en tur med skidor och pulka som beräknas ta mellan 20-30 dagar. Gruppen på sex personer drar med sig allt det den behöver i form av utrustning, bränsle och proviant och skall därmed klara sig helt på egen hand. I ett halvår har vi planlagt, förberett och koordinerat turen som går över en av världens största inlandsisar.


Byn Tassilaq på Grönlands östkust

Vi flyger först till Grönlands östkust via Island och ägnar ett par dagar i det lilla samhället Tassilaq åt att organisera packningen i pulkorna. Därefter flyger vi helikopter till byn Isortoq där expeditionen startar. Från havsnivå tar vi oss uppför inlandsisens isfall och upp på den enorma glaciären. Vi kommer som högst att nå en höjd av 2400 m.ö.h. Isen är inte bara enorm till ytan, utan har också en tjocklek på upp till 2000 m.

Varje dag hoppas vi tillryggalägga mellan 20 och 40 kilometer beroende på väder och före. Temperaturen kan krypa ner till under minus 25 grader Celsius, men det kan också bli blidväder. Starka vindar, snö och tuffa förhållanden får man räkna med likaväl som solsken och blå himmel.


Transport med helikopter till isfallet vid insteget till glaciären.

När vi når västkusten får vi navigera ner genom glaciärens västra isfall till en punkt som kallas ”höyde 660” där vi äntligen får fast mark under fötterna. Härifrån blir det transport med fyrhjulsdriven jeep tillbaka till civilisationen i samhället Kangerlussuaq varifrån vi sedan flyger till Köpenhamn och vidare hemåt.

Turdeltagare:
Inger M. Tronstad (32, Norge)
Maria Österlind (27, Sverige)
Kristine Thomsen Wiik (21, Norge)
Ragnar Fjeld (24, Norge)
Öystein Breidablik (39, Norge)
Thomas A. Sveri (24, Norge)


Ragnar, Thomas, Öystein, Maria, Kristine och Inger.

Resan inleddes den 3ie maj och vi beräknar vara hemma igen i början av juni. Följ de dagliga uppdateringarna från isen på vår hemsida: www.acrossgreenland.com.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.