Vinnare i vandringstipstävlingen!

Tack alla ni som bidrog med tips i vår tävling, vinnare av hängmattan blev Mikael Nyman. Grattis!

Av: ulindh

Här är vandringstipset som vann. Alla bidrag kommer senare att presenteras på våra vandringssidor.

Bergslagsskog och sommarbad.
En suverän sommarvandring som jag och mitt seniorlag företog i västmanland förra året. Förslagsvis börjar man på fredagkvällen, man åker tåg till Köping(4 mil väster om Västerås). Därifrån går man på den gamla Kuj-banan till Åsby som ligger mellan Köping och Kolsva där svänger man av och tar sikte mot Kolsva fältspatsbrott, med varpahögar och ett övergivet förråd att bo i, tunna finns också att elda i.
Om man har vindskydd eller tält kan man slå upp det vid gruvhålets kant och möta morgonens soluppgång glittrande i det kristallklara vattnet. Om man vill ha lite mer spänning kan man hoppa ned för de 10-15 meter höga kanterna(på egen risk!) Detta är en riktig välsignelse när det är 30 grader ute! Lördagens mål är trånggången vid Skedvisjön, också detta en utmärkt badplats. Ett stenkast från denna ligger också en fornborg.
Efter att ha svängt in på vägen som går bredvid Skedvisjön hittar ni en stig som leder upp till en smal spricka. Det går att gå runt denna, men för att få lite äventyrskänsla bör ni ta vägen igenom, det är bara att promenera, ingen klättring. För att ytterligare förstärka äventyrskänslan kan man ha med sig block och talja, så kan den som går först uppför sprickan hissa upp packningen, det finns många bra träd för att göra detta.
Väl uppe hittar ni en färdig eldstad och färdiga slanor till ert vindskydd. På den motsatta sidan till sprickan finns ett litet grottsystem som inte kräver något mer avancerat än en fick lampa för att utforska. Detta blir förslagsvis kvällsaktiviteten tillsammans med fornborgen.
På söndagen vandrar ni till Kolsva, äter gott och kliver sedan på bussen till Köping där ni kan ansluta till tåg. Jag vill med detta förslag visa att man kan hitta smultronställen även i sin närhet, och de vackra bergslagsskogarna är underbara! Närheten till vatten är underbart på en varm sommarvandring!

Dag 1(halvdag) Köping C- Fältspatsgruvan ~6 km
Dag 2 Fälspatsgruvan- Skedvisjön(Trånggången) ~15 km
Dag 3 ~15-20 km
OBS! Avstånden är väldigt ungefärliga, men detta blir en skön helg, startar ni ca 09.00 på morgonen är det inget problem att vandra i en mycket lugn takt.
Kartor: Dag 1: Gröna kartan 11 G SV Västerås !:50 000
eventuellt orienteringskarta ROTMOSSEN 1:15 000 om ni vill utforska trakterna kring gruvan finns på köpings bokhandel.
11 G Sv finns för ca 35 kr på Turistinformation köping, dvs 45 kr billigare än bokhandeln. Fältspatsgruvan i ruta 01;06 (x,y)
Dag 2: Gröna kartan Lindesberg 11F So 1: 50 000 trånggången i ruta 91;05
Dag 3: föreg kartor.

Lycka till =) /Nyman
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.