Nyheter > Världsledande polarforskning upplevs genom ...

Världsledande polarforskning upplevs genom unika bilder

Under det Internationella polaråret har forskare vid Stockholms universitet lett och deltagit i ett stort antal expeditioner. Vid sidan om att vetenskapligt dokumentera sina observationer, fotograferade och filmade forskarna själva sina upplevelser och intryck; såväl vetenskapliga som personliga. Forskarnas filmer, bilder och berättelser kommer nu att visas på en av Sveriges främsta turistattraktioner -ICEHOTEL i Jukkasjärvi.

Materialet visas på ICEHOTEL från och med den 23 januari 2009 till säsongens slut. Besökaren upplever polarexpeditionerna i en suggestiv utställningsmiljö där rörlig bild, stillbilder och interaktiva inslag samverkar. Polarforskare kommer även att vara på plats för att själva berätta om sin forskning mellan fredagen den 23 januari och söndagen den 25 januari 2009.

Film och fotografier från Antarktis, svenska fjällvärlden, Sibirien och Arktis visas i en specialbyggd islokal i anslutning till hotellet. Bänkarna i lokalen kommer att vara klädda med renskinn. I entrén möts besökaren av stillbilder från expeditionerna. Forskarnas dokumentära material har sammanställts i en ca tio minuter lång, engelskspråkig film där polarforskning och den unika, arktiska miljön illustreras genom bild, musik och tal.

- Vi vill förmedla forskningens och forskarnas viktiga nyckelroll för att öka kunskapen om klimatfrågan. Vi måste alla helt enkelt lära oss mer för att förstå de komplicerade processer som styr vårt klimat. Utan denna grundläggande förståelse kommer vi inte vidare, säger Malin Stenberg de Serves, informatör vid Stockholms universitet som även deltagit som forskare i Antarktis i slutet av 1990-talet.

Filmerna kommer att göras tillgängliga på YouTube från och med den 8 januari.

Besökarna på plats kan även delta i aktiviteter som anknyter till materialet, bland annat isskulptering, skotersafari i arktisk miljö samt se bildspel om norrsken 30 minuter varje kväll.

Det Internationella polaråret avslutas med ett seminarium i Riksdagen den 11 mars. Då inleds officiellt det Internationella astronomiåret; något som också kommer att uppmärksammas på ICEHOTEL.

Projektet är ett samarbete mellan ICEHOTEL, Stockholms universitet och Internationella polaråret, IPY.

Länk till smakprov: http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=11948&a=55007

Några av forskarna bloggade även direkt från expeditionerna. Läs deras observationer och tankar här: http://isss08.wordpress.com/

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar