Nyheter > Vandringstips

Vandringstips

Norra Kvill nationalpark är en av våra äldre nationalparker men ändå en av de minst kända. Foto: Tomas Bergenfeldt

Res klimatsmart tillsammans, men vandra själv i Sveriges nationalparker.

Sverige har många alltför sällan besökta naturskatter. Ofta är de svåra att nå utan egen transport. Med nystartade Nationalparksresor upptäcker man pärlorna. Vistelsen i naturen sker till stor del på egen hand eller på strövtåg med en färdledare. Bakom nysatsningen står Tomas Bergenfeldt, pionjär inom svensk naturturism. Samarbetspartner är Världsnaturfonden WWF.

Resorna görs i klimatsmart buss med andra naturintresserade. Man bor och äter på hotell och vandrarhem med atmosfär, oftast omgivna av finaste natur. Plats, service och mat är viktigare än antal stjärnor på hotellet.

  • -När man besöker storslagen svensk natur är man alltför ofta ensam, säger Tomas Bergenfeldt, grundare och ägare av Nationalparksresor. Kommer man till någon av de mindre kända svenska nationalparkerna har de ofta få bilarna parkerade  där utländska nummerskyltar. Svensken hittar av någon anledning inte dit. Det vill vi på Nationalparksresor förändra. Förutom att besök i naturen är ett effektivt hälsoverktyg, mår vår planet bättre om fler hittar resmål inom Sverige istället för att välja weekendresor till London eller Barcelona.

Tomas har ägnat större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att skapa naturnära upplevelser med lokal förankring världen över. Redan 1984 grundade han Äventyrsresor AB och introducerade därmed själva begreppet ”äventyrsresor” i Sverige, en okänd företeelse dessförinnan. Äventyrsresor introducerade även begreppet ekoturism i Sverige. Efter att ha varit delaktig i Äventyrsresor i över två decennier grundade Tomas Stockholm Adventures som bland annat hjälper gästande besökare att upptäcka Stockholm från cykelsadeln och skärgården i kajak eller segelbåt.

En av Nationalparksresors samarbetspartners är Världsnaturfonden WWF som avstått från att engagera sig i resor under ett 20-tal år, men som nu anser att man hittat ett fint sätt att hjälpa fler svenskar att hitta ut i vår underutnyttjade natur.

Mer information.

Vandra utan packning på Bohuskusten

Somliga kallar det njutningsvandra, andra lyxvandra. Du kan göra en bekväm helpensionsvandring på Bohuskusten. Vandra utan packning är ett familjeföretag som erbjuder ett helt unikt vandringspaket där allt ingår. Du vandrar nya sträckor varje dag och under tiden du vandrar fraktas din packning till nästa övernattningsställe. Du bor på mysiga hotell och varje dag ingår frukostbuffé, lunchpaket att ta med sig ut på vandringsleden samt trerättersmiddag när du kommer fram på kvällen.

Bland årets nyheter hittas en helt ny vandringssträcka och övernattning på den magiska ön Koster.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in