Nyheter > Vandringens dag 14 september

Vandringens dag 14 september


Signaturled Tiveden. Foto: Sofie Jorsell

Sverige vandrar som aldrig förr. Det är den aktivitet som ökar mest när det gäller vad vi vill göra på vår fritid. För att fånga upp det rekordstora intresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga vandringsleder och få ännu fler att finna glädjen i att vandra, lanserar nu Svenska Turistföreningen (STF) Vandringens dag. Målet är att den andra lördagen i september, i år den 14:e, ska hela Sverige ut och vandra.

– Redan när STF bildades 1885 var vandring det som föreningen brann för. Nu tycker vi det är hög tid att vandringen får en egen dag i kalendern. Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige. Dessutom är det klimatsmart och positivt för hälsan att vistas i naturen, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på STF.

Under Vandringens dag ordnas flera gemensamma aktiviteter runt om i landet, men man kan också välja att vandra själv. Här finns såväl enkla, korta turer som längre hajker med övernattning för den som så önskar. Det viktiga är att ge sig ut på en vandring denna dag. Vandringens dag kommer att äga rum den andra lördagen i september varje år.

– Alla ska kunna hitta den typ av vandring som passar en själv. Ingen är för ung och ingen för gammal, och man behöver inte massa dyr utrustning för att komma ut och upptäcka naturen. Ett par sköna skor räcker långt. Och att vandra behöver inte innebära att du måste ta dig långt, allt som behövs är faktiskt att du öppnar dörren och går ut, säger Charlotte.

Vandringens dag är ett led i STFs ambition att få fler människor att upptäcka Sverige. Innan sommaren lanserade STF 12 signaturleder för vandring. Ett av kraven var att lederna skulle vara enkla att nå med kollektiva färdmedel.

Allt om vandringens dag:  www.svenskaturistforeningen.se/vandringensdag

STFs namninsamling ledde till riktad satsning på vandringsleder

Svenska Turistföreningen, STF har sedan förra årets kraftiga nedskärningar efterlyst en långsiktig förstärkning av budgeten för statligt ledunderhåll. I och med dagens besked visar regeringen att man tar de nära 24 000 namnunderskrifter som STF samlat in på allvar.   

I budgeten som riksdagen röstade igenom förra hösten minskade anslaget till Naturvårdsverket med hela 45 procent, vilket har lett till ett minskat stöd till de statliga svenska fjällederna. Pengar saknas till underhåll och upprustning av fjällederna och på sikt riskerar delar av systemet att stängas ner. Men nu har regeringen annonserat en helt ny riktad satsning på 20 miljoner kronor för att skydda och rusta upp vandringslederna i fjällen.

10 vandringstips

  1. Klä dig ”lager-på-lager”. Hellre en tunn skaljacka och varm tröja än en varm jacka. Då blir det lättare att anpassa sig efter vädrets skiftningar.
  2. Ha dubbla sockor. Tunn ullstrumpa närmast foten och strumpa över för att undvika skav.
  3. Välj ett par riktigt sköna, väl ingångna skor, efter årstid och terräng.
  4. Packa ned regnkläder, man vet ju aldrig hur vädret ändrar sig.
  5. Ta med en riktigt god matsäck och vatten.
  6. Glöm inte en påse att lägga ditt skräp i för att ta med hem.
  7. Kom ihåg första förband inklusive skavsårsplåster.
  8. Myggmedel, solskydd och toalettpapper är bra att ha med.
  9. Packa lätt i botten och tyngre högre upp. Då blir det skönare att bära.
  10. Packa mat och regnkläder överst så att du når det lätt.
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in