Vandring i Scotland, Speyside Way

Av: 0101

Vi har under en vecka (V34) vandra delar av Speyside Way i Scotland.
Vår resa gick från Skavsta med Ryanair till Glasgow. Därifrån med buss via Perth och Avimore till Craigellachie. Första dagen blev vandring Craigellachie - Dufftown, en mycket lätt vandring på en nedlagd banvall, ca: 6 km. Besök på Glenfiddich, gratis visning av anläggningen som avslutas med
provsmakning. Vi fortsatte så söder ut Craigellachie - Cragganmore ca: 12 km, även den på nedlagd banvall.
Vidare, Cragganmore - Tomintoul ca: 25 km Här fick vi skjuts de första 10 km av värdparet, då det regnade för första gången under vår vandring som tidigare skett i sol. Resterande del vandrades genom ett böljande landskap, regnet hade upphört, sol och "brinnande" ljung, mycket vackert. Tomintoul - Grantown ca: 25 km, även här bil (taxi) de första 10 km, nu på grund av ett överansträngt knä. En vacker mera kuperad vandring med omväxlande böljande vidder och ungskog.
Grandtown - Avimore ca: 16 km. Finns två vägar att
välja på, vi tog Speyside Way. Em över höjderna finns också, med ungefär samma sträöcka. Nu var det åter plan mark, dock inte fd. banvall igen. Från Avimore blev det Buss åter till Glasgow. Vi bodde omväxlande på B&B för 25 - 45 pund/natt och Hihostel för 15 pund/natt. En mycket lätt och vacker vandring. Luncher i egen regi, kokade vatten och varma koppen. Vi bar eget dricksvatten, då vi var tveksamma över renheten i de vattendrag vi passerade. Trevliga Pubar att besöka på kvällarna, där var "allt drickbart" !
Kan rekomenderas för den som inte söker utmaningar utan en fin och trevlig natur att vandra i och som vi, har lyckan att få soligt väder !
Efter floden Spey förekom mycket flugfiske för den som har det intresset.

Övernattningar:
Glasgow, Hihostale (vandrarhem)
Craigellachie, Craigellachie Lodge (B&B)
Cragganmore, Cragganmore House (B&B)
Tomintoul, Hihostale (vandrarhem)
Grantown on Spay, Ardenberg Bunkhouse&Outdoor Center (vandrarhem)
Avimore, Hihostale (vandrarhem)

The Speyside Way

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2006-09-14 22:42   kristerkonig
Betyg: 5
Fy tusan vad jag blev sugen.
 
2006-09-21 23:16   mekstr
Betyg: 3
Det låter som en trevlig vandring. Jag har varit påväg mot samma område och har kööpt kartorna. På kartan ser man i vissa områden ut att gå ganska nära vägar. Hur upplevdes de? Sedan är det inte fel att komma till byarna i ett sådant visky område. Hur är det att hitta tältplatser? Jag förstod att någon form av allemansrätt nu är införd.
 
2007-01-24 18:20   i8mikand
Betyg: 4
Var i bergtrakterna ovanför tomintoul och jagade hjort vi avverkade 20-25 km om dagen. Jobbigt men landskapet är underbart vackert. kan absolut tänka mig att åka det bara för att vandra och dricka en och annan whisky eller någon pint med öl.
 
2014-07-12 17:11   Janette
Intressant
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.