Vandring i Jotunheimen juli 2016

De gick i en cirkel med start i Gjendesheim via Glitterheim och Besseggen,

Av: livetsgodaienbraförpackning

Dag1

Straxt efter kl. 19 på måndagen påbörjade vi vår vandring från parkeringen i Gjendesheim. Målet var att vi skulle gå några kilometer på leden mot Glitterheim tills vi hittade en fin tältplats. Det blev 3,5 km och vi slog upp tältet 21.00

Dag2

Efter en stadig frukost som bestod av ägg, kaffe och en banan begav vi oss av kl. 09.15

Först var det mulet och när vi närmade oss Russvattnet där vi åt lunch tittade solen fram.

Vi åt tomatsoppa och knäckebröd. Självklart blev det kaffe efter maten.

Vi tog oss vidare mot Glitterheim. Det fanns två vägar dit och vi valde givetvis den mest svårgångna som inte har underhållits de senaste åren.

Vi mötte ett gäng feta får som var nyfikna på oss. Sedan var det flera timmars vandring på stenskravel och det var halt eftersom det regnade lite. Petra klev nästan på en fjällripa som låg och häckade mellan stenarna väl kamouflerad. Då vi passerat stenlandskapet gick det uppför en bit innan vi såg Glitterheim. Det var lite motigt sista biten eftersom ingen av oss var kompis med myggen. Efter 20,6 km vandring kom vi fram och slog upp tältet 21.15. Som tur var hade de middag till oss. Lapskojs och en varsin öl, Gött!

Dag3

Vi gjorde en toppbestigning på Glittertind (2465 möh).

9.15 började vi gå uppför. Det var jättevarmt. Klart och fint väder gjorde att vi var långt ifrån ensamma. Vi lämnade vårt bagage vid tältet och tog endast med kaffe, choklad och en varsin stjärtlapp att använda på vägen ner. På vägen upp mötte vi bland annat en norsk familj med små barn. Den yngsta var 3,5 och blev mestadels buren av en hurtig mamma. ”det er bra styrketrening ” Mycket beundransvärt.  

Det blåste en del när vi närmade oss toppen. Väl uppe firade med en kopp kaffe. Sedan bar det av nerför. Vi åkte nästan hela vägen längs med Glitterbekken och vi tackade vädergudarna för det varma och soliga vädret som fick våra kläder att torka snabbt efteråt.

På kvällen åt vi fisksoppa i Glitterheim och träffade ett svenskt par som vandrade för första gången.

Dag4

Efter en nudelfrukost och kaffe gav vi oss av från Glitterheim kl 10.00. Målet denna dag var att gå halva sträckan mellan Glitterheim och Memburubu och hitta en fin tältplats intill Russvattnet. Det var väldigt lättgånget fram till bron över floden Muru där vi stannade flera timmar och njöt av vädret och den vackra floden. Efter bron var det inte helt lätt att se leden.

Vi tältade intill Russvattnet och hade gått drygt en mil denna dag. Petra passade på att tvätta håret.

Dag5

Denna dag skulle vi hela vägen över Besseggen till Gjendesheim där bilen stod parkerad. Detta var drygt 20 km. Vi började gå kl. 09.20 och var framme vid bilen kl. 22.10. Detta var den helt klart vackraste delen av vår tur. Det var underbart att se vilka härliga färger som sjöarna kan få av olika mineraler. Att ta sig uppför Besseggen var krävande med ryggsäck. Inte för vikten utan för den obalans som lätt uppstod. Till stor del fick vi klättra uppför samtidigt som vi hörde hur åskan närmade sig. När vi väl var uppe var vi trötta och hade mentalt redan avslutat vandringen. Nu var det bara att fortsätta gå några timmar till.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-09-03 08:06   eribur
Tack för läsningen! Vad tycker ni om detta område jämfört med Abisko-Nikka som ni gjorde förra året? Naturen, antal människor mm. Äpplen och päron?:)
 
Svar 2016-09-06 20:53   livetsgodaienbraförpackning
Det är förhållandevis likt. Jotunheimen är en mindre version av Abisko- Nikka men mindre mygg och mindre vattenfall. Betydligt mer folk i Jotunheimen.
 
2016-09-05 07:50   skyking
Intressant läsning, planerar själv en vandring i Jotunheimen.

Är Besseggen så svår att det tar 12-13 timmar att vandra? Hur mycket packning hade ni?

Var det skönt att bada, hur "varmt" var vattnet?
 
Svar 2016-09-06 20:58   livetsgodaienbraförpackning
Vi gick från Russvattnet över Besseggen vilket innebar lite klättring och till parkeringen. Vi stressade inte men det tog sin tid. Vi hade som mest 23 kg på ryggen.

Ja det var förbannat kallt i vattnet, rekommenderas nästan inte. :)
 
2016-09-07 09:26   fowwe
Trevligt att bli påmind om detta område som jag har besökt några gånger. På era foton ser Besseggen närmast skrämmande ut, men det är ju genomförbart även med stor ryggsäck (vilket väl norrmännen skakar på huvudet åt). Jag vill minnas att det var en kort passage på nervägen som vållade bekymmer för många vandrare, svår att komma förbi. Jotunhemen är helt klart värt besök.
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.