Artiklar > Vandring i fyra länder

Vandring i fyra länder

Av: Lifeforce1

Vandring i fyra länder
Alpkossor
Jag började längta efter ett nytt äventyr och satt och rese drömde i ett bibliotek någonstans i Södra Sverige. När jag bläddrade i Vagabonds senaste nr fastnade jag vid en en annons om en vandringsresa i fyra länder, det lät ju spännande med så många länder även om jag redan hade varit i två av dem sedan tidigare. Det kunde vara kul att testa detta resekoncept att åka “själv” med en mixad grupp.

Tankar som dök upp var, är det en massa livsnjutare som bara vill guidas runt och dricka öl med blicken vilande på lite alptoppar? Var detta för lätt utmaning för mig? Skulle det bli för mycket reseledare fakta? Skulle det bli för socialt påfrestande? Ingen aning, ibland behöver jag ta nya risker för att utvecklas och må bra, vare sig de är fysiska eller sociala.

Time to go, det blev en mixad grupp med några svenskar och en övervägande del norrmän som hade rest ihop sedan tidernas begynnelse? De var ”hurtiga” och glada och väldigt vältränade, de var nog i bättre form än mig?


Dag 1: Landning i Zurich (Schweiz) och sedan bussresa till Brand (Österrike) det var egentligen tänkt som en lugn vilodag, men när jag såg de omgivande bergen insåg jag att, här skall inte vilas, här skall upptäckas, jag tog linbanan upp I Brandnertal, jag vandrade, jag njöt av utsikten, försökte lära mig att flyga drönare och jag lyckades även missa sista linbanan ned med några minuter, det gick inte att övertala han som jobbade där att jag skulle få åka ned med honom, han sa att det var för farligt???

WTF för farligt för mig men inte för honom??? frustrerande, istället fick jag vandra flera kilometer extra på slingrande vägar och I okänd terräng innan jag nådde hotellet och den gemensamma samlings tiden/platsen. Jag var slut I kroppen redan första dagen, hur skulle det här gå?

Alperna
Dag 2: Som tur var blev det en lugn och behaglig vandring i Vaduz (Liechtenstein), där jag fick lära mig lite mera intressanta fakta om landet som jag inte kände till sedan tidigare bl.a. att folket verkade älska sin furste trots att han hade hotat att lämna landet om han inte fick veto i alla politiska frågor, eh?
Landet har hårda abortlagar (fängelse straff för abort i eller utanför landet) folket ville lätta på detta men fursten sa att ni kan rösta hur mycket ni vill, jag kommer inte att ändra mig, diktatur?
Kvinnor fick rösträtt 1984 och medellönen är ca 75.000 sek i månaden, hm.

Drone
Jag hade precis ställt in mig på att köra drönare vid furstens slott, när jag såg den första skylten jag någonsin sett för drönarförbud, oj det är nog inte värt risken att köra här, då mitt mål inte var att studera slottets fängelsehålor, det får bli ett foto istället, sedan var det dags för vinprovning i prinsens vingård, jag tycket guiden sa att vinkällarens innersta rum kallades för ”garden of seth” (satan???)

Slott
Enligt min smakupplevelse så skulle jag inte köpa någon av vinerna, men vill man verka exklusiv då är det helt rätt att handla på plats, det är nog svårt att få tag i vinet utanför landet?

Alpsjö

Dag 3: Dagens ”höjdpunkt” var Lünersee (Österrike) en sjö på 1980 meter, omgiven av bergstoppar, dock spenderade vi alldeles för lite tid här enligt mig, jag hade gärna klättrat upp i några kringliggande toppar om tiden hade räckt till, resan fortsatte vidare till ”Gebruder Bentele” där det blev provsmakning av ”schnaps” och olika lokalproducerad ematvaror, samt information om honung och ”schnaps” tillverkning, av en förtjusande kvinna som tyvärr hade en engelska som var väldigt svår att förstå.

Dimma

Dag 4: Jag gick ut före frukosten och fick njuta av morgondimman i Bregenzerwald (Österrike), precis innan vi skulle vandra iväg fick vi chansen att uppleva kosläppet dvs när korna flyttas ned från Alperna till sina vanlig gårdar, det var en öronbedövande men häftig upplevelse. Sedan vandring till Schönenbach för att prova deras lokala specialitet ”Käsespäzle” en rogivande vandring med inslag av grön alpmiljö med frigående alpkossor och sedan ett stopp på vägen hem för eftermiddags kaffe med hembakade kakor.
Kaka

Dag 5: Fäbodvandring till berget Karren (Österike), sommarbetande kor med en härlig picknick i det fria innan vi återvände till vårt hotell i Konstanz (Tyskland), där vi hade lite chans att utforska staden och deras spännande staty ”Imperia” som ansågs vara kontroversiell av den styrande eliten. Avslut med en pizza, fantastisk öl och gott sällskap.

Picnic

Dag 6: Vandring genom Appenzeller land (Schweiz), besök på Appenzeller ysteri med avsmakning samt presentation av osttillverknigen.
På bussen "hem" såg jag ett UfO som svävade över Bodenzee/Lake Constance, det visade sig vara en modern zeppelinare, det had
e varit häftigt att prova, det kostade ca 6000 sek per tim), detta var ju faktiskt Graf von Zeppelins hemtrakter.
När vi kom tillbaka till Konstanz (Tyskland) så var det dags för en gemensam middag med ölprovning på ett lokalt mikrobryggeri.

Jag smet iväg lite tidigare för att utforska staden och ägna mig åt nattfotografering. Oj hade lite för mycket öl i kroppen, tappade tillfälligt bort lokalsinnet men lyckades säga kyrka på tyska vilket ledde mig på rätt spår igen…

Imperia
Dag 7: Gick upp tidigt och gick ned till hamnen i mörkret. Jag hade planerat ta en time-lapse på soluppgången, inte ens uteliggarna på parkbänken var uppe, men sedan kom soluppgången och alla stressade människor som skulle till jobbet, en och annan stannade för att ta en Instagram/Facebook bild av soluppgången, självklart skulle de stå framför mitt kamera stativ, vilket jag inte alls hade förutsett...Time for breakfast.

Fjäril
Dagen utflyktsmål var blomsterön Mainau (Tyskland). Det blev en explosion av sinnesintryck färger, växter och fjärilar och en massa turister.
Jag tvekade länge innan jag startade drönaren här, det var verkligen ingen optimal miljö för att köra drönare men jag gick till en avsides tom strandremsa där jag kunde vara ostörd, men som vanligt skulle andra turister helt plötsligt ner till stranden och ställa sig där jag tänkte landa, helt otroligt det är 3:e gången på resan som någon har ställt sig på den gps inställda landningsplatsen. Ja, jag vet det är verkligen ett i-landsproblem.

Blommor
Jag avslutade med en sista måltid och tog min sista öl i Tyskland, innan det var dags att återvända hem.
Jag var mätt både på upplevelser och mat och njöt av bussresan till flygplatsen i Zurich (Schweiz).

Öl
När jag sedan hörde på nyheterna att Sverige skulle rädda världen genom att höja skatten på plastpåsar, då visste jag med säkerhet att jag var tillbaka i det upp-och-nedvända landet/;)

Sammanfattning
Vi vandrade ca 1 mil om dagen, det var ca 25 grader varmt dagtid. vilket jag tyckte var lite väl varmt att vandra i, vi hade i princip blå himmel hela veckan och de flesta verkade älska det. Jag själv hade gärna upplevt lite vind, regn, hagel eller snöstorm som en extra krydda och utmaning.

Det var intressant att se hur stolta bönderna i Österrike verkade vara över sin kossor. De berättade också att de gav kossorna homeopatisk medicin i första hand och bara i värsta hand fick de allopatisk medicin. De var också väldigt fokuserade på att slutprodukten skulle hålla högsta kvalité.

Det var en skön rytm att vandra, åka buss, ha en bra bas, där vi bodde två nätter i sträck.
Självklart kunde det varit mera fysiskt utmanande, men det går ju att styra upp lite själv och socialt sett var det väldigt enkelt med vår grupp det gick i princip att sätta sig vid vem som helst i vår grupp och känna sig som en del av gänget eller vandra före eller efter de övriga i gruppen.

Resten av äventyret kan upplevas antingen som film, foto eller båda.

Video: 4Countries Video: 4 Countries (Se video i 4K format)Foto: 4Countries Foto: 4Countries

* * * * * * * * * * *

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar