Artiklar > Vandring i Alleghe, Dolomiterna, Italien

Vandring i Alleghe, Dolomiterna, Italien

Av: Thomas Traneving

När vi vaknade till liv i Palafavera, Dolomiterna, denna morgon var det kallt. Det hade varit minusgrader på natten och nu visade den på 5 grader varmt (eller kallt) den 24 juli 2011.

 

Vår utsikt från frukosten på campingen i Palafavera

 

Det hade kommit snö på natten och bergstopparna runt om oss var alldeles vita. Molnen smög lågt över bergstopparna och regnet smattrade mot vår Tarp när vi åt vår frukost. Tur att vi hade med fleece, varma jackor,
skaljackor, mössa och vantar för det var milt sagt kallt. Det hade inte varit några problem att hålla värmen på natten och vi tackade vår lyckliga stjärna att vi packat ner våra fina sovsäckar.

Att vandra i Palafavera och göra vandringen upp till Refugio Coldai på 2135 meters höjd var inte att tänka på idag. Vi bestämde oss för att köra runt berget och fram till byn Alleghe för att se om vi kunde ha sådan tur att regnet upphörde.

 Helena framför byn Alleghe och Monte Civetta, 3230 meter över havet

 

Alleghe ligger på 900 meters höjd och ligger vackert beläget vid sjön. Eftersom regnet höll i sig beslutade vi oss för att börja med en vandring på 6 km runt sjön. 

 En blick ut över floden innan vi vandrar vidare

 

Allt eftersom vi vandrade runt sjön avtog regnet mer och mer. Vi följde sjön söder ut och passerade byn Masare innan vi vänder åter på andra sidan sjön. 

 Thomas vandrar längs med strandkanten. Monte Civetta i bakgrunden gör vandringen behaglig!

 

Vi hade storslagen utsikt ut över Monte Civetta, 3230 meter över havet, och vi tittade ofta drömskt upp mot toppen för att se om vädret började lätta något.

Helena med Dolomiterna i bakgrunden. Imorgon ska vi upp här!

 

När vi passerat över floden och påbörjade vandringen tillbaka in mot Alleghe tittade så äntligen solen fram.

Hängbron över floden. Här vänder vi tillbaka mot Alleghe

 

Vi åt lunch inne i byn och började så smått smida våra planer för dagen. Någon högre höjds vandring skulle vi inte hinna med idag men att ta liften upp till Coi på 1500 meter och följa led 564 ner till byn skulle vi gott och väll hinna med.

Liften kostade 50 kr per person för enkel resa och vi fick åter en vacker utsikt ut över sjön och Alleghe.

I liften upp till Coi har vi fin utsikt ut över Alleghe

 

Väl uppe vid Coi hittade vi led 564 som skulle ta oss ned genom skogen och bergen till byn. Leden började brant och är här streckad en bit på kartan.  Inte jätte lätt idag när det var så halt på klipporna.

 Det är brant och halt på sina ställen

 

De olika markeringarna på kartorna man köper gäller ungefär så här:

XXXXX = via Ferrata (här krävs ofta särkingsutrustning)

. . . .  = Svår
passage, endast vana vandrare

--------- = Medelsvår passage

_____= Lätt passage

 

Efter ett litet tag var vi nere för den värsta branten och stigen kom ut vid en gammal gård beläget på en sluttning. Här var hänförande grönt och vackert med blommor.

En gammal åker som nu förvandlats till äng

 

Vi tog en paus och njöt av att äntligen vara ute på vandring igen. Stigen slingrade sig fortsatt ner igen och bitvis var det åter igen medelsvår passage. Vi passerade ett vattenfall.

Thomas som en liten prick vid vattenfallet

 

Vi tog det lugnt på vår vandring ner för berget. Vi hade ingen brådska idag eftersom vi bestämt oss för att sova i byn i natt för att imorgon försöka ta oss upp till Refugio Coldai på 2135 meter och sjön belägen ovanför Coldai på 2400 meter över havet.

Precis där leden kommer ut i byn Alleghe passerar vi detta söta hus

 

Vår vandring ner för berget avslutades med en rundtur i byn Alleghe som ligger så vackert vid sin sjö.

När vi kom ner tog vi bilen till andra sidan sjön för att laga vår kvällsmat och fortsätta njuta och drömma om vår kommande bestigning upp till 2400 meter. Även denna kväll var det kallt med 9 grader. Lite varmare än natten innan i alla fall.

 

Jo, en annan sak…….om man går fel är det ibland bättre att vända…… ;)

 Vi gick fel vid vår runda runt sjön......fick testa våra klätterkunskaper.....

 

/Helena och Thomas Traneving

Här kan du se fler bilder från vandringen eller ladda ner kartor:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2011-11-23 06:58   MonicaKa
Cyklade MTB i samma Alleghe i somras, ungefär samma tidpunkt men vi lyckades faktiskt pricka en av de regnfria dagarna! Sol och lagom varmt just den dagen. Det skulle vara en "dold pärla" med en bra infrastruktur med sommarliftar där man kunde ta med hojen enligt en tysk cykeltidning, som föreslog en till synes grym dagsrunda... Hm. På gränsen att man blev dumförklarad av liftpersonalen när man kom med cykel, och alla liftar i turbeskrivningen var inte ens sommaröppna. Snopet!
 
Svar 2011-11-23 12:35   Thomas Traneving
Vad trevligt att även du hittade till Alleghe! Var cyklade ni mer under er vistelse i Italien?

Enligt en Italienare vi lärde känna så hade det regnat väldigt mycket de sista veckorna och då ställer de helt sonika in liftarna. Det är liksom inget man berättar. Det är som det brukar varar i Italien. Lite si och så med informationen. =)
/H
 
2011-11-23 09:06   äventyrssugen
Ha! Jag tänkte medan jag läste att det är beundransvärt att ni alltid lyckas hitta fina stigar och rundturer när ni är ute. Själv tycker jag alltid att jag hamnar endera på en återvändsgränd eller ute på en soptipp. Men så kom slutkommentaren:)
 
Svar 2011-11-23 12:38   Thomas Traneving
Tack (ler stort).
Även vi hamnar helt fel ibland..........
En gång så in i bomben fel att vi fick gå ett par timmar extra......
=)
/H
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in