Artiklar > Vandra på Gotland

Vandra på Gotland

Opåverkad och nästan öde natur på Gotland? Ja den finns och naturligtvis också kalkstensklipporna, sandstränderna och de böljande fälten och den rika historien som lämnat djupa spår.

Det öde finns där. Detta som är så ljuvligt att vandra i. Det märkliga är att den vilda naturen finns så nära civilisation. Det är det som gör det så lätt att vandra på Gotland.


Cecilia Mellberg har tagit bilderna och Eva Tivell har beskrivit detta i boken Vandra på Gotland.

GotlandKappelshamn

Den här vandringen, Höga Klintvandringen har jag kallat den, går från Kappelshamn och slutar med att du går in genom Visbys ringmur. Du är helt oberoende av bil. Ta bussen upp till Kappelshamn, sov över i stugorna där och börja sedan vandra längs klapperstensstränderna upp mot Hallshuk och fortsätt under tre omväxlande vandringsdagar.

Kappelshamn

Du går antingen på höga klintar, med en vidsträckt utsikt ut över havet, eller följer strandlinjen. Ibland bryts denna stenkust av små fina vikar som inbjuder till bad. Några strandbodar vittnar om fiske.

Kappelshamn

Trots det orörda och dramatiska kommer du fram till näringsställen och sover och äter alldeles vid havet. Men det gäller att boka. Här blir det fullt under högsäsong.

Kappelshamn

Sen vandrar du upp på klinten igen. Och visst är kontrasterna förbryllande mellan ensamheten på vandringsleden och allt folk på restauranger och övernattningsställen. Men det är väl tur att inte alla upptäckt hur härligt det är att gå med lätt packning och havet i sikte. Ja du behöver inte bära mycket och det är ingen risk att gå bort sig. Du behöver ingen kompass. En karta är bra att ha för att bedöma avstånd och se var man är. Det är lätt och lustfyllt att gå här.

Det här har blivit en favoritvandring.

Men visst kan vädret slå om. Så här tornade molnen upp sig en höstdag när vi vandrade Höga Klintvandringen. Och strax rullade dimman in från havet.

En försommardag däremot är det annan dramatik. Då är det orkideérna och fåglarna som fyller vandringsdagarna.

Efter tre hela vandringsdagar går du in i världsarvsstaden Visby.

Ringmur

Det finns mycket mer att upptäcka. När vi har gått tre dagar längs Gotlands södra stränder, Sudret är andra dagen min favoritdag, vandringen från Hoburgen och upp till Holmhällar där du avslutar dagen med en trerätters pensionatsmiddag och sover i de små stugorna helt nära havet.

Sudret

Sudervandringen är också den låga horisontlinjens vandring, de långa raka stenvastarna och så dagar fyllda av fågelläten.

Sudret

En vandring som jag alltid längtar tillbaka till är Fårövandringen. Ta den gärna i början eller slutet av säsongen. Många vill till Fårö och det krävs lite enskildhet för att uppleva det magiska i raukfälten och de långa klapperstensstränderna som man känner igen från Ingmar Bergmans filmer.

RaukFårö

På Fårö finns också oändliga sandstränder.

Har du bara ett par dagar på dej för vandring. Ta då bussen till Katthammarsvik och vandra längs Östergarnslandets omväxlande stränder.

Vid Lojstasjöarna mitt på Gotland finns kanoter att hyra under turistsäsong. En paddeltur mellan de tre största sjöarna känns nästan inte som Gotland. Färden går mellan djupa svarta sjöar med vass och näckrosor.

Lojsta

Är du i Visby och ändå vill uppleva storslagen natur är det gångavstånd till Södra Hällarna. Här går du på höga klintar, får uppleva både regnskog och vattenfall i ett naturområde som har 100 rödlistade arter. Dessutom kan du äta lunch på Leva Kungslador som White Guide klassat som ett ställe som bara det är värt en resa.


Södra hällarna


Södra hällarna

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2015-05-24 09:55   Aekma
Tips! Kolla in nya facebookgruppen för alla som älskar att vara ute i den Gotländska naturen: Gotland Outdoor! Detta är en grupp för oss som gillar att vandra och göra utflykter på vår vackra ö. Låt dig inspireras av foton och berättelser från andras utflykter, få tips på nya turer och diskutera friluftsutrustning! Välkommen att bli medlem! Dela gärna med dig av egna upplevelser och lägg upp några foton som vi andra kan gotta oss åt!

https://www.facebook.com/groups/gotlandoutdoor/
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!

Aktuellt: Glidsnöskor