Nyheter > Unik 360-­dokumentation av vraket efter Eric ...

Unik 360-­dokumentation av vraket efter Eric Nordevall

På försommaren 1856 gjorde hjulångaren Eric Nordevall sin sista resa, som abrupt slutade med en grundstötning utanför Vadstena, varpå hon sjönk långt ned i Vätterns otillgängliga djup. Nu 155 år senare, påbörjas ett unikt och omfattande projekt att med sfärisk 360-fotografering dokumentera och tillgängliggöra hennes vrak för allmänheten.

2009 startades det ideella projektet Dykpark Vättern med uppdrag att dokumentera och tillgängliggöra Nordevall
och andra vrak i Vättern för dykare och allmänheten. De första dykningarna genomförde man hösten 2010. Till-
sammans    med    fototeknikföretaget wec360 AB har man nu anpassat en avancerad 360-graders fototeknik för att
låta betraktaren se arkeologiska skatter som Nordevall lite mer med en dykares ögon. Det unika projektet sjösattes i september 2011 och fotograferingarna har redan påbörjats.

Andréas Olsson, chef för arkeologienheten på Sjöhistoriska museet berättar:
-Det är ett imponerande arbete som utförts med 360-fotograferingen på Eric Nordewall i Vättern. Fotograferingen förmedlar känslan av att vara under vatten och fångar en del av den där upplevelsen som ett skrovhelt vrak ger. Något som annars är väldigt svårt att fånga på bild. Fotograferingen dokumenterar också vrakplatsen på ett bra sätt. På Sjöhistoriska jobbar vi gärna med både foto och film för att dokumentera sådant som vi inte klarar av att rita och mäta. Med den här fototekniken blir resultatet lite av ett mellanting av foto och film, suveränt för att dokumentera både skeppets konstruktion, nedbrytningsgrad och fyndens läge på vraket.
   
wec360 AB har flera gånger tidigare lyfts fram som pionjärer inom så kallad sfärisk dokumentationsteknik, och trots 360-gradersproduktioner med alltifrån vargar och rockgruppen Kent till underjordiska fängelsehålor, är det här projektet en utmaning:

Förutsättningarna och materialet skiljer sig väldigt mycket från allt vi tidigare arbetat med. När Erik Rådström från Dykpark Vättern berättade för oss om sina idéer kring det här projektet var det dock aldrig någon tvekan om att vi skulle ge oss an det, säger VD:n Mattias von Corswant.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in