Nyheter > Tvättpåse för att minska mikroplastutsläpp

Tvättpåse för att minska mikroplastutsläpp

Mikroplasterna som släpps ut i våra vatten via våra syntetiska kläder som fleece med mera har uppmärksammats mycket på senare tid. Partiklarna är så små att de inte fångas upp i reningsverken utan åker ut i haven där de tas upp av växter och djur.

I väntan på att hitta lösningar på problemet finns nu en tvättpåse Guppy Friend Washing Bag som Haglöfs har till försäljning. Upp till 99% av mikroplasterna lär fångas upp i påsen. 

Vi fick ett exemplar för att testa. 

Påsen är rymlig och ska inte fyllas mer än till hälften. Sedan försluter man påsen med dragkedjan och tvättar på vanligt sätt i tvättmaskin. Tar ur tvätten och torkar. Det som blir kvar i påsen samlas upp och läggs i soppåsen, tvättpåsen ska inte sköljas ur då åker ju partiklarna ut i avloppet.

Det bär ju emot att tvätta sina fleece- och andra syntetiska kläder sen vetskapen om mikroplasterna kommit fram, så fungerar den här lösningen känns det som ett bra alternativ.

Den här fleecetröjan och två tunna träningströjor tvättades i testet. När tvätten var urtagen var det dags att inspektera påsens insida, satt där några partiklar eller ej?


Klicka på bilden för förstoring.

Det var fullt med små fibrer, så nog fångar den upp en massa dessa hade ju gått direkt ut i avloppet annars. Att få bort partiklarna från påsens insida var inte helt lätt, men med ett fuktat hushållspapper gick det bra att torka av insidan för att samla upp fibrerna och sen slänga det i sopkorgen. Påsen torkar väldigt snabbt så den kan vikas ihop och läggas undan.

En tvättpåse är ju ett enkelt sätt att minska sitt eget bidrag till utsläpp av mikroplaster, inte är det svårt att använda heller.

Tvättpåsen finns att köpa i Haglöfs brand stores och inom kort kommer den även finnas att köpa på webben.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-09-21 11:17   kurwi
Säger Haglöfs själva något om hur man får partiklarna från påsen till soppåsen?

Och säger de något om partikel-storleken?
 
2017-09-21 14:18   ulindh
Nej de har inte varit med att ta fram påsen själva utan har den bara till försäljning. Det följer med en liten instruktion där man bildledes visar att det räcker med att dra med handen över påsens insida, men som du ser ovan tyckte inte jag det räckte med det, det ville inte följa med handen. På fuktat papper gick det bra. Nej partikelstorleken står det inget om, bara att det fångar upp upp till 99% av fibrerna som annars skulle åkt ut i avloppet.
 
2017-09-22 17:19   Hota
Det kanske kan funka att använda en sån där klister-rulle som man använder för att ta bort noppror på kläder?
 
2017-09-22 21:30   Akaren
En klister rulle bör funka bra. Finns förresten mer info om tvättpåsen på tillverkarens hemsida:

http://guppyfriend.com/en/testseite/anwendung-und-eigenschaften/english
 
2017-09-23 21:58   LottaH
Blev tröjorna lika rena som utan tvättpåse?
 
2017-09-25 09:32   ulindh
Tröjorna blev absolut lika rena som utan tvättpåse, vad jag såg i alla fall.

En klisterrulle borde fungera bra att göra ren insidan med.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook