Nyheter > Tusentals djur kan dö efter de extrema ...

Tusentals djur kan dö efter de extrema skyfallen i fjällen

Skare riskerar att hindra djur från att hitta mat. Fotograf: © WWF-Sweden / Tom Arnbom

Plusgrader och kraftiga skyfall har skapat stora problem i de svenska och norska fjällområdena under den senaste veckan. Samtidigt som SMHI varnar för omfattande översvämningar, med risker för bland annat fastighetsskador som följd, kan skyfallen göra ännu mer skada för vilda djur och leda till massdöd, menar WWF.

– När regnet dragit förbi och temperaturen åter sjunker kan det bildas en stenhård skare som gör att djur inte kommer åt mat som finns där under. Då svälter de ihjäl, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Under kraftiga oväder gräver också många mindre djur, som harar, orrar och ripor ner sig i snön för att söka skydd. Om det bildas hård skare riskerar de att frysa ihjäl när de inte kan söka skydd från den iskalla vinden.

Tusentals rävar, rådjur och harar riskerar att dö till följd av extremvädret. I värsta fall kan det handla om många fler, enligt Tom Arnbom.

Ripor är några av de fåglar som riskerar att dö till följd av extremvädret i fjällen. Fotograf: Wild Wonders of Europe / Munier / WWF

Det vi ser i dag är en försmak av framtida extremväder som orsakas av klimatförändringarna. Redan i dag har vi tre grader högre vintertemperatur i de svenska fjällen jämfört med 1960-talet.

Men för de direkt akuta problemen kan allmänheten hjälpa till.

– Om det bildas extrem skare om några dagar kommer vi tappa många vilda djur och då kan viltvårdare, jägare och de med fågelbord göra en fantastisk insats lokalt och hjälpa de djur som har det svårt nu under vintern med frön, havre, frukt, talgbollar, hö och foderpellets, säger Tom Arnbom.

Våra svenska arter är anpassade för att klara både värme, kyla, snö och regn med en viss variation, men när det blir extremväder så ligger det utanför den variation som många djur klarar av. Och då det är främst våra inhemska arter som riskerar att slås ut.

Det är inte heller bara vilda djur som riskerar att drabbas hårt, utan även hela rennäringen.

– För renarna handlar det inte bara om att det är svårt att komma åt maten. Det handlar även om att de inte längre kan känna doften av var den finns, på grund av skaren, säger Tom Arnbom.

Risken är stor att majoriteten av samebyarna kommer behöva katastrofbidrag för att utfodra renarna. Om inte renarna får mat riskerar det att slå ut hela rennäringen.

– Det är hög tid för myndigheterna att hjälpa till och förändra renskötseln långsiktigt så att de ska klara klimatförändringarna. Går renskötseln förlorad riskerar vi att tappa den samiska kulturen, säger Tom Arnbom.

Klimatförändringarna medför fler extremväder och i framtiden kommer de slå hårt på våra näringar som skogsbruk och jordbruk.

– Vi måste påskynda omställningen från ett fossilt energisystem till ett fossilfritt samhälle som begränsar klimatförändringarna. Det är för mycket som står på spel för våra framtida generationer, säger Tom Arnbom

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2022-01-17 13:20   HasseQ
Sluta nu. Så tröttsamt med påhittade katastrofrubriker hela tiden. Det behövs en vetenskaplig touch, tex statistik och grafer över hur ofta det regnar och snöar i fjällen, och temp osv, över tid. Inte tyckande och propaganda.
 
Svar 2022-01-18 10:52   ulindh
Det är inget eget tyckande eller propaganda, pressreleasen kommer från WWF, som det också står i texten.
 
2022-01-17 14:11   HasseQ
Det regnar & snöar och blåser och stormar i fjällen nu och då varje år. En del djur dukar under. Vad har du för belägg för att "tusentals djur kommer att dö" just nu ? Varför är det extremt med ett oväder nu ? Ganska trött på ovetenskapliga aktivist-inlägg.
 
2022-01-20 11:38   tofucz
Bra artikel!
Tolkar det absolut inte som propaganda eller ovetenskapligt eller aktivistaktig utan totalt relevant och verklighetsförankrad. Det tror jag de flesta läsare gör. Sen har vi alla våra olika ideologiska eller politiska glasögon vi ser vår omvärd genom så vi kommer säkert alltid tolka vår omvärld på olika sätt.

Absolut att det är en katastrofrubrik, och det tycker jag är passande för att beskriva en katastrof.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook