Nyheter > Tips för helgen

Tips för helgen

Härligast är ju att vara ute men här är några blandade tips med friluftslivsanknytning. Här i mellansverige börjar det äntligen grönska, grästuvor som tittar upp ur marken och knoppar börjar slå ut. Men i norr ligger fortfarande mycket snö kvar, över 2 meter i Riksgränsen. Kolla hur snötäcket ser ut i Sverige på SMHI.

Askersund Outdoor
Idag fredag börjar för första gången Askersund Outdoor, en festival med många aktiviteter för alla som gillar att vara ute.

På programmet finns en hel del aktiviteter bland annat paddling, cykling, båtliv, jakt, fiske, vandring, långfärdsturer och camping med mera. Under festivaldagarna arrangeras många prova på-aktivieter, dessa ligger i det vackra naturområdet kring norra Vättern. Mitt i Askersund hålls en mässa både ute och inne där det både går att vara med på workshops gå på föreläsningar och guidade turer till exempel.

Fritt inträde men workshops och prova på-aktiviteter kräver ett festivalpass. Mer information om Festivalen.

Podcasttips
Vi hade ju en tävling om Claes Grundstens bok Bergtagen för några veckor sedan, nu finns en fin intervju av Magnus Ormestad med Claes i podden Husky. Lyssna här.

Ett annat tips är podcasten Färds senaste avsnitt som heter "Kom igång med friluftsliv", där de har lagt upp ett 8-veckors friluftslivs-träningsprogram som hjälp för att komma igång med sitt friluftsliv.

Lyssna här.

Denna kallkälla i Norrby skog har under lång tid släckt törsten på mången trött vandrare. Foto Melker Dahlstrand.

Invigning av Lovö naturreservat
Söndagen den 14 maj invigs Lovö naturreservat, ett stort och vackert naturområde beläget bara en mil från Stockholms innerstad. Området är formellt naturreservat sedan hösten 2015. Statens fastighetsverk, som förvaltar området, har arbetat med att göra området mer besöksvänligt genom skyltning och upprustning av leder. 

Trots att reservatet fått namn efter Lovö omfattar det även Kärsön, Fågelön och en rad omgivande öar och holmar. Naturreservatet, som är beläget i Ekerö kommun, är ett av de större reservaten i Stockholms län med en area av 32 kvadratkilometer. Invigningsprogram.

Slutligen ett filmtips - Att dyka under isberg. En dokumentär som finns att se på UR-Play. Ett sällskap med dykare och forskare åker på expedition till de grönländska polarisarna. Målet är att dykarna ska lyckas dyka hundra meter under vattenytan. Det har ingen människa tidigare lyckats göra i minusgradigt vatten. Dykning vid polarisarna är farofyllt då isberg kan rämna och dykarna kan drabbas av hypotermi eller dykarsjuka. Se filmen om dykarna klarade uppdraget.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!