Nyheter > Tavelsjö Vintertoppar – kul vandringsnyhet i ...

Tavelsjö Vintertoppar – kul vandringsnyhet i Umeå


Tavelsjö VIntertoppar och utsikten från Vallberget. Foto: Emil Byström

Nu kan alla som gillar att vandra utmana sig själva och sina vänner i bergen utanför Umeå genom att under fyra vintermånader bestiga en eller flera av de tio bergstopparna runt Tavelsjö.

Bakgrund
Området runt Tavelsjö, bara två mil från centrala Umeå, har länge varit en populär plats för rekreation och uteliv under barmarksperioden. Naturen är omväxlande. Här finns lättillgängliga vandringsleder och många berg med spännande grottor och milsvid utsikt över ett väldigt vackert och varierat landskap. Därtill den fantastiska Tavelsjön, som sägs husera det mytomspunna Tavelsjöodjuret.

De senaste vintrarna har Tavelsjö också blivit ett mycket populärt tillhåll för alla skridskoentusiaster. Den omtyckta isbanan, som plogas upp på Tavelsjöns is och som nu börjat locka internationella gäster, har haft tiotusentals besökare de senaste säsongerna. Både Umeåbor och tillresta besökare har njutit av den fina isen på långfärdsskridskor, med spark eller helt sonika till fots. 

​TioTopparTavelsjö
2016 påbörjade ett gäng lokala entusiaster projektet TioTopparTavelsjö, med målet att locka fler besökare till området för att vandra och bestiga så många som möjligt av bergstopparna runt Tavelsjö. I augusti 2018 var man klar för invigning och allt tog verklig fart under sommaren 2019, då många tog sig an utmaningen.

De tio bergstopparna som ingår i TioTopparTavelsjö är:
​Blomåkersberget, Finkhörneberget, Hemberget, Högberget, Kludden, Krogberget, Selsknösen, Tavelsjöberget, Vallberget och Varmvattsberget. 

Tavelsjöberget (282 m ö h) är den högsta toppen och Krogberget (156 m ö h) den lägsta. Den som bestiger alla topparna får mer än 1000 höjdmeter i benen.


​Tavelsjö Vintertoppar
Med Tavelsjö Vintertoppar vill gänget bakom TioTopparTavelsjö inspirera människor att ge sig ut i vinterskogen för att skida, gå med snöskor eller pulsa med vinterkängor upp på de tio bergen i Tavelsjö.


Otroligt många besökare hittade upp på bergen under sommaren och hösten. De njuter av att röra sig i naturen och av vackra utsikter. Förhoppningen är nu att nyfikenheten på bergen håller i sig även under vintern, berättar Anders Enetjärn, en av eldsjälarna bakom TioTopparTavelsjö.


För att göra allt lite extra spännande kan man dessutom samla koder på ett eget Toppkort. På toppen av varje berg finns nämligen från och med julafton en toppkod. Varje toppkod blir en lott som ger rätten att under våren vara med i utlottningen av 11 riktigt fina priser från bygdens företagare till ett totalt värde av 18 000 kr. Bland priserna finns olika upplevelser och lokalproducerat mat- och kvalitetshantverk. Varje deltagare väljer själv hur många lotter han eller hon vill delta med.

Toppkortet kostar 200 kr och säljs bland annat på Naturkompaniet och friluftsbutiken Sarek på IKSU i Umeå, samt på MatBoa och Vintercaféet vid Sundlingska gården i Tavelsjö. Allt överskott går till det helt ideella friluftsprojektet TioTopparTavelsjö och andra friluftssatsningar i bygden.

Utmaningen Tavelsjö Vintertoppar pågår under perioden 24 december till 24 april och svårighetsgraden kommer naturligtvis vara betydligt högre än sommartid.

​Det kommer vara tuffare att bestiga bergen på vintern när snön ligger djup
, säger Anders Enetjärn. Det bästa är nog att gå med snöskor. Men kanske blir det så många som börjar trampa med vanliga vinterkängor att det blir djupa stigar i snön. Så har det varit på Tavelsjöberget de senaste vintrarna.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2020-01-02 08:35   seobserver
Fenomenal 3D effekt i bilden av Emil Byström, är det filter eller många lagerteknik?
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!