Sveriges skidanläggningar förbereder en trygg vintersäsong

Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) har utarbetat rekommendationer för sina 200 medlemmar inför vintersäsongen 2020/2021 med anledning av coronaviruset. Syftet är att göra vistelser på skidanläggningarna trygga för gäster och medarbetare, men också för lokalsamhället.

Av: ulindh

Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO) har utarbetat rekommendationer för sina 200 medlemmar inför vintersäsongen 2020/2021 med anledning av coronaviruset. Rekommendationerna omfattar verksamheternas olika delar som liftar, skiduthyrning, skidskola och värmestugor. Syftet är att göra vistelser på skidanläggningarna trygga för gäster och medarbetare, men också för lokalsamhället.

– Vårt främsta fokus är en trygg och säker vinter för våra gäster och medarbetare. Därför har vi tagit fram rekommendationer med anledning av coronaviruset. Rekommendationerna baseras på vår löpande dialog med Folkhälsomyndigheten och med andra aktörer som har olika roller i detta arbete, säger Titti Rodling, vd SLAO.

Sveriges skidanläggningar utarbetade i mars 2020 den första versionen av rekommendationerna till sina medlemmar. Dessa rekommendationer har därefter utvecklats i dialog med bland annat Folkhälsomyndigheten utifrån erfarenheter från den gångna vintern och myndighetens bedömningar om risker för möjlig smittutveckling den kommande vintern och hur den ska begränsas. De råd som SLAO har utarbetat till sina 200 medlemmar omfattar verksamheternas olika delar.

Huvudområdena är (med exempel på rekommendationer):

  • Personal ­– ha noggrann handhygien, ta egenansvar vid symptom, se över personalboenden
  • Liftar – se över flöden till respektive lift så att det är möjligt att hålla avstånd
  • Skiduthyrning – erbjud online-bokning, vänta ute, rengör hjälmar
  • Skidskola/träning – sprid ut samlingsplatser, variera och sprid ut lektionstillfällen
  • Värmestugor – begränsa antalet platser, öka utrymmen vid behov, öka eventuellt grill- och utematplatser
  • Resor/parkering – anpassa turantal i kollektivtrafik liksom utöka antal parkeringsplatser
  • Restaurang/café – Folkhälsomyndighetens rekommendationer utgör grunden

– Att ha dessa rekommendationer på plats redan nu är viktigt, både för våra medlemmar och våra medlemmars gäster. Ansvaret för att minimera smittspridningen på Sveriges skidorter delas med flera aktörer; berörda regioner, destinationsbolag och kommuner. Dialogen och samarbetet med dem är löpande och fungerar väl. I det ligger också scenarioplanering för olika händelseutvecklingar på enskilda skidorter, säger Titti Rodling.

Här finns rekommendationerna i sin helhet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Utsidans Philipp Olsmeyer och hans fru Ida styr skidorna mot en enkel stuga i Jämtland och inser hur mycket vi tar värme och vatten för givet. 4 kommentarer
Utsidans medlem Hans Leghammar reflekterar över vad vi lärt oss sedan olyckan och ställer sig frågan: Hur får man tur på skidturen när man har riktig ... 4 kommentarer
Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg