Sveriges nationalblomma är framröstad

Sveriges nationalblomma är framröstad och blev liten blåklocka, Campanula rotundifolia. Omröstningen har haft stort intresse, över 81.000 har deltagit i båda omrösningarna.

Av: ulindh

Foto: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Sveriges nationalblomma är framröstad och blev liten blåklocka, Campanula rotundifolia. Omröstningen har haft stort intresse, över 81.000 har deltagit i båda omrösningarna.

Tidigt redan under första omröstningen visade sig tre favoriter: linnea, liten blåklocka och hästhov. Under finalens sista vecka fick styvmorsviolen plötsligt ett lyft och passerade hästhoven upp på tredje plats. Liten blåklocka och linnean höll jämna steg ända fram till omröstningens sista dagar, då liten blåklocka drog i från och tog hem utnämningen till Sveriges nationalblomma med sina nästan 14 000 röster.

Det är fantastiskt vilket stort intresse omröstningen har haft, över 81 000 personer har deltagit i båda omröstningarna, drygt 58 000 röster lades i finalen.

Det märks att det har funnits ett behov av något positivt och trevligt. Vi har fått ta del av hundratals kommentarer, med egna bilder och personliga berättelser om favoritblommor och andra blomminnen.

Nu börjar den spännande fortsättningen. Sverige har då fått en nationalblomma. Hur ska vi använda den? Vilket symbolvärde kommer den få? Hur kommer nationalblomman att reagera på klimatförändringarna? Blir det den viktigaste blomman att ha under kudden på midsommarnatten

Finalisternas placering:

1 liten blåklocka
2 linnea
3 styvmorsviol
4 hästhov
5 midsommarblomster
6 smultron
7 lingon
8 skogsstjärna
9 rödklöver
10 blåbär

Om liten blåklocka

Liten blåklocka är vanlig i hela landet. Vanlig på torra öppna, ogödslade marker i större delen av Sverige och är en karaktärsart i det i gamla odlingslandskapet. Liten blåklocka förekommer även i fjällen, främst i kalkrika områden, på klippor mm, då ofta med enstaka stora blommor på varje planta.

Det är en späd, flerårig ört (normalt cirka 2 dm) som den växer i glesa tuvor med veka uppstigande stjälkar med hängande klockformade blåa blommor, sällsynt kan den ha vita eller ljusblå blommor. Bladrosetterna med spadformade blad är karakteristiska men oansenliga. Liten blåklocka blommar från juli till september. Blomsovarbina har fått sitt namn av att hanarna ofta övernattar i blommorna hos lite blåklocka.


Om Svenska Botaniska Föreningen (SBF) 

SBF är en ideell förening vars syfte är att samla, tillvarata och främja botaniska intressen samt verka för ökad kännedom om och skydd av vilda växter.
Det görs bland annat genom föreningens två tidskrifter Svensk Botanisk Tidskrift och Vilda Växter och annan botanisk litteratur som publiceras genom föreningens förlag. Föreningen driver flera olika projekt för att kartlägga landets flora och följer utvecklingen av hotade arter. Föreningens största verksamhet i dag är Floraväktarna.

Föreningen bildades 1907 och idag är föreningen en samlingsplats för alla som är intresserade av botanik.

Det finns 29 regionala botaniska föreningar kopplade till Svenska Botaniska Föreningen runt om i landet som samlar och utbildar botaniskt intresserade personer samt bedriver forskning på lokal nivå.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...