Sveriges längsta pilgrimsled rustas

Den 1000 år gamla Romboleden rustas upp och får nya markeringar, informationstavlor och ökad trafiksäkerhet.

Av: Alicia Schumacher

Foto: zanna-76/Pixabay

Den 90 mil långa Romboleden mellan Köping och Trondheim ska rustas, något som SVT Nyheter Västmanland var först med att rapportera om.

Romboleden är Sveriges längsta pilgrimsled och leden sköts av församlingar och idéella föreningar. Nu har Svenska kyrkan fått bifall från Tillväxtverket på deras ansökan om att rusta Romboleden. Pilgrimsledens gamla markeringar ska bytas ut från Köping till Lillhärjåbygget i Härjedalen. Leden ska också få nya och bättre informationstavlor vid alla ledentréer i Sverige. Det kommer även göras några anpassningar för att öka trafiksäkerheten.

– I dag pilgrimsvandrar folk av alla möjliga anledningar och vi hoppas att intresset ska öka, säger Svante Eriksson på Svenska kyrkan till SVT Nyheter Västmanland.

Arbetet beräknas vara klart under nästa år. Läs mer på Svenska kyrkans hemsida.

Romboleden

Romboleden är 900 kilometer lång och beskrivs som unik i sitt slag. Genom Västmanland och Dalarna är det en låglandsled och i Härjedalen ändrar den karaktär till fjälled. Romboleden går genom varierad natur på skogsstigar, grusvägar, asfalt, genom samhällen och stiglös vildmark. Varje etapp startar vid en kyrka och längs vägen passeras många historiska platser. 

Leden går i kung Olav från Norges fotspår. Kung Olav flydde från Norge ner till Köping. När han senare kom tillbaka till Norge mördades han vid slaget om Stiklestad. Det sägs att mirakel hände i samband med hans död och år 1030 blev han helgonförklarad. Då började folk pilgrimsvandra från Köping till Trondheim.

Källa: Svenska kyrkan

En grupp frivilliga som hjälper till att märka upp sträckorna i  Siljansnäs. Foto: Svenska kyrkan

Från trakten av Lillhärdal i Härjedalen. Foto: Svenska kyrkan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.