Nyheter > Sveriges bästa fjällstationer, fjällstugor ...

Sveriges bästa fjällstationer, fjällstugor och vandrarhem

Varje år delar Svenska Turistföreningen (STF) ut pris till årets bästa vandrarhem/hotell/fjällstation. Av de drygt 250 boendena runt om i landet är nu vinnarna korade.

Tävlingen är uppdelad i sex kategorier. Vinnarna i Mat, Natur/Kulturupplevelse och Hållbarhet utsågs av en jury. I kategorin Gästernas val är det gästerna som har röstat på sin favoritanläggning och är uppdelad i tre utmärkelser: Vandrarhem/Hotell, Fjällstation och Fjällstuga

Prisutdelningen ägde rum i Stockholm den 12 november.

Här är guldvinnarna: Årets Kudde 2017 Johan - STF Nallo, Andreas - STF Blåhammaren, Cecilia o Camilla - STF Nyrups Naturhotell, Jessica o Johanna - STF Tyresö. Saknas på bilden: Stina - STF Vallåsen värdshus och Åsa - STF Villa Söderåsen. Foto: STF

Gästernas Val / Vandrarhem/Hotell
Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

GULD: STF Nyrups Naturhotell - Skåne
Motivering: En helt unik anläggning mitt i den skönaste av skånska bokskogar. Här bjuds gästerna på en magisk kultur-, natur- och matupplevelse med fantastisk service. En plats som inte liknar någon annan med en oväntat lyxig känsla. Kan det bli mysigare än så här?
Hemsida


SILVER: STF Kungsgården Långvind Hotell & Vandrarhem - Hälsingland
Motivering: Ett litet boende i en vacker kulturbyggnad, med underbart lugnt läge nära Långvinds bruk. Fantastiskt vilsamt och rofyllt! Mycket personligt och vänligt mottagande med en fantastisk frukost.
Hemsida

BRONS: STF Gällnö Hotell och Vandrarhem – Stockholms Skärgård
Motivering: En pärla i Stockholms skärgård där man kan njuta av lantlig idyll, blänkande fjärd och kulinariska upplevelser på öns krog. Lägg därtill ett personligt och vänligt bemötande. Hit vill man återkomma igen och igen.
Hemsida


Gästernas val / Fjällstation
Delas ut till den anläggning som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

GULD: STF Blåhammaren - Jämtland
Motivering: Den otillgängliga placeringen gör att det känns som att man hittat till en hemlig plats. Ett riktigt guldkorn med sin fantastiska utsikt över fjället, inte minst från bastun. Här möts människor från olika länder. Magiskt!
Hemsida

SILVER: STF Saltoluokta - Lappland
Motivering: Mitt i väglöst land är det här en knutpunkt för hela familjen. En återsamling framför den sprakande brasan vid dagens slut och en trerätters middag är obligatoriska inslag här. Vandringar som passar alla generationer och bröllop i magisk miljö. Värme och kärlek präglar den här fjällstationen!
Hemsida

BRONS: STF Helags - Härjedalen
Motivering: Vid foten av södra Norrlands vackraste fjällmassiv är det lätt att glömma vardagsstressen. Att efter en vandring med flera generationer få krypa ner i sängen, lyssna till elden och känna att en lever, det måste vara meningen med livet!
Hemsida


Gästernas Val / Fjällstuga
Delas ut den fjällstuga som fått flest gäströster räknat på antalet gäster.

GULD: STF Nallo - Lappland
Motivering: Vidunderlig utsikt, fantastiska berg vart vi än vänder oss. Fjällsidorna stupar ner mot stugan och man känner sig som den lilla människa man är i jämförelse med den mäktiga naturen. Här finner vi ro, tillfredställelse och ett innerligt lugn.
Hemsida 

SILVER: STF Vistas - Lappland
Motivering: Gammal är äldst, brukar det ju heta. Men det här är inte bara den äldsta STF-anläggningen i Kebnekaisefjällen, i mångas tycke är det också den absolut vackraste. Efter en lång vandring möttes vi av en fantastisk stugvärd, ett uppfriskande dopp i jokken och en värmande bastu – precis vad vi längtar efter!
Hemsida

BRONS: STF Anaris - Jämtland
Motivering: Det här kan vara den mysigaste stugan i hela fjällvärlden. Här bjuds vi på färsk getmjölk till frukostgröten i vidunderligt vacker miljö. Det här är ett sant fjällparadis året runt. För allt finns i STFs minsta fjällstuga!
Hemsida


Kategori Mat
Delas ut den anläggning som bjuder på en särskilt kulinarisk upplevelse.

GULD: STF Vallåsens värdshus - Halland
Motivering: ”Strålande mat tillagad och framförd med en härlig känsla av kreativitet, kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom.” Hit kommer gästerna inte minst för att följa med på en kulinarisk resa, och de skräder inte orden i sociala medier. Ett besök i den här, och du kommer förstå precis varför.
Hemsida

SILVER: STF Grimsnäs Herrgård - Småland
Motivering: Matlagning med tradition kombineras med en modern twist och hållbart tänk. Här bjuds det bästa från det småländska köket med ekologiska och närproducerade råvaror. Kom och låt dig väl smaka, eller varför inte själv laga mat tillsammans med ägare och köksmästare Sune. En underbar upplevelse!
Hemsida

BRONS: STF Kolåsens Fjällhotell - Jämtland
Motivering: Här finns passion och en filosofi med fokus på rena och äkta råvaror. Köttet kommer gärna från den lokala jakten och grönsakerna har odlats på hemmaplan. Man har till och med minskat inköpen av grönsaker med 30 procent. Allt för att gästen ska få en äkta upplevelse av ren mat.
Hemsida 

Kategori Natur- och Kulturupplevelse
Delas ut den anläggning som erbjuder en natur- och/eller kulturupplevelse utöver det vanliga.

GULD: STF Villa Söderåsen B&B - Skåne
Motivering: Möt lugnet i det sagolika huset från 1904 beläget uppe på höjden. Här stiger du rakt ut i nationalparken där du möter bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar och strömmande vattendrag. Utsikten över det skånska landskapet är hänförande. Här hittar vi inre ro genom yoga eller avkoppling i fantastiskt miljö.
Hemsida

SILVER: STF Stora Fjäderägg - Västerbotten
Motivering: En vistelse på en ö i den yttersta delen av Norra Kvarken är en upplevelse som inte lämnar någon oberörd. Här kan man segla med vindens kraft till ön, spana på sälar, ringmärka fåglar, känna historiens vingslag genom att följa spåren av forna tiders säljägare, fiskare och ryska soldater. En upplevelse som känns hållbar ända in i själen!
Hemsida

BRONS: STF Svartsö – Stockholms Skärgård
Motivering: En skatt i Stockholms skärgård – en hemlig övandring! Med stort engagemang, egengjorda kartor, lunchpaket och tips om smultronställen skapas ett fantastiskt äventyr. Vandra genom kulturlandskap, blommande ängar, öppet jordbrukslandskap, ro båtluffarledens roddbåtar och njut av vackra klippor. Vandra över fyra öar och bo på två ställen med två helt olika karaktär.
Hemsida 

Kategori Hållbarhet
Delas ut den anläggning som skapar fantastiska upplevelser med hållbarhet i fokus.

GULD: STF Lilla Tyresö - Stockholm
Motivering: Ett socialt företag som verkar för att fler ska få chansen till arbete och en meningsfull tillvaro. Här arrangeras kollo för barn och social och ekologisk hållbarhet finns i verksamhetens DNA. Biodling, äppelodling och musteri finns på området och bidrar till att skapa en härlig och unik miljö. Starka rötter som får människor att blomstra!
Hemsida 

SILVER: STF Jokkmokk - Lappland
Motivering: Här är naturen och hållbarhet de styrande ledstjärnorna. Gästerna kommer hit för att möta lugnet och tystnaden. Upplev den magiska känslan av att bli ett med naturen i ett skogsbad i gammelskogen. Här finner värden nya lösningar för att verka hållbart, alltifrån städprodukter till transporter. Dessutom är man en fantastisk förebild när det kommer till att dela med sig av hållbara tips inom STF-familjen. Välkommen till en naturlig plats!
Hemsida

BRONS: STF Kalvefalls - Östergötland
Motivering: En gård med stort hjärta! Här kombineras ett familjehem för ungdomar som flytt krig med skötsel av hästar och matlagning från grunden. Julens småkakor börjar bakas redan efter sommaren och grönsakerna odlas vid egen hand. Dessutom håller de sig med egna Linderösvin och Åsenfår. Godare än så blir det knappast.
Hemsida

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!