Svenska sommarfjäll ökar i popularitet

-och den vackraste tiden har ännu inte börjat.
Allt fler svenskar väljer att vistas i svenska fjällen på sommaren. Svenska Turistföreningens julistatistik för antalet gästnätter på fjällstationer visar en markant ökning gentemot föregående år. Det aktuella bokningsläget talar för att många svenskar också vill se det mäktiga skådespelet då fjällvärlden skiftar färg. Även höstvandringar blir allt mer populära.

Av: ulindh

Svenska Turistföreningen (STF) driver åtta fjällstationer belägna i Lappland, Jämtland och Dalarna. Hit söker sig fler och fler turister varje år. Julistatistiken visar på en ökning med drygt 7 procent eller cirka 2000 gästnätter, jämfört med juli i fjol. Den fjällstation där ökningen har varit störst är Vålådalen i Jämtlandsfjällen. Här ökade antalet gästnätter med mer än 50 procent.
Fjällvandring är populärtHur länge turisterna stannar i fjällen varierar en hel del, men gemensamt för de flesta besökarna är att de kommer för att njuta av den vackra fjällnaturen. Många väljer att påbörja eller avsluta en längre fjällvandring på någon av STFs fjällstationer, medan andra stannar längre och låter fjällstationen bli basen för kortare dagsturer.

- Möjligheten till avkoppling är säkert en förklaring till att det blivit så populärt att söka sig till svenska fjällen på sommaren. På fjället känns vardagsproblem och stress väldigt avlägsna, säger Staffan Forssell, fjällchef på Svenska Turistföreningen.

Säsongen på STFs fjällstationer sträcker sig till mitten eller slutet av september. Det samma gäller de cirka 40 fjällstugor som STF driver i väglöst land. I fjol visade statistiken att många svenskar väntar med sin fjällsemester tills hösten då fjällandskapet skiftar färg, och av bokningsläget att döma ser det samma ut att gälla i år.

- På hösten är det populärt med kortare vandringar, som sträcker sig över en långhelg. Hösten är förmodligen den allra vackraste tiden i fjällen. Luften är klar och landskapet sprakar i alla nyanser från mörkaste rött till ljusaste gult, säger Staffan Forssell.

Källa: STF

STF:s hemsida

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.