Artiklar > Stativ

Stativ

Stativ

Stativet är din bäste vän när det gäller natur och djurfotografering. Funkar inte lika bra för äventyrsfotografering där man snabbt måste kunna panorera handhållet. När det gäller landskapsfotografering så säger erfarenheten att utan stativ så får man inte till bilderna. Detta beror ju främst på kombinationen att man vill ha stort skärpdjup, finkornig film och gryning/skymning. Detta ger långa slutartider (upp till flera sekunder).

Den stora nackdelen är att det är tungt att släpa runt på stativ, men det är ett nödvändigt ont om det skall bli något. Det går ju utan men då får man komma på lite smarta lösningar. Under vandring kan detta vara att ha en kulled som du kan skruva fast på ramryggsäcken och sedan fästa kameran på. Det blir dock aldrig lika stabilt som ett riktigt stativ. Egentligen är det bara att inse att skall man vara fotograf så får man också alltid den tyngsta ryggsäcken (oavsett om man fotar natur eller äventyr). Detta gäller dock bara fram till den dagen då du blir proffs och har råd att anställa en assistent.

Stativets ben
Stativet skall bestå av ett antal ben (lämpligen). Dessa ben skall vara uppdelade i ett antal delar så att stativet kan skjutas ihop. En viktig detalj är hur man lösgör varje sektion. Detta skall vara enkelt även om du är svinkall om händerna. Här finns två skolor (skruvlås – Gitzo eller spännen – Manfrotto). Prova vilket du gillar bäst.

Huvud
Upp till skall det finnas ett huvud. Detta huvud skall göra det enkelt för dig att panorera i vilken vinkel som helst. Proffsen använder oftast kulled. Kostar mer men är stabilare och smidigare. Ofta lite tyngre. Jag har inte kulled men skall köpa det, för jag orkat inte med mitt huvud där det är tre skruvar att joxxa med. På kulleden är det ofta endast en skruv som låser allt. 

Fotar du mest fågel finns det mycket smarta huvuden som gör att du enkelt kan följa fågeln i flykten. Tunga men tydligen otroligt smidiga. 

Stativstorlek
Stativet skall klara att expanderas så att du kan foto i en bekväm ställning. Du vill inte huka dig för mycket om du skall stå och försöka komponera den perfekta bilden. Det är viktigt att stativet fortfarande är stabilt när du expanderat det max. För att det skall göra det kan du glömma att använda den pelare som finns. Pelaren kan endast hissas lite innan det börjar bli instabilt. Prova detta! Detta slutar naturligtvis i ett rejält stativ som väger bly? Japp! Det gäller alltså att kompromissa. Nu finns det också stativ gjorde i karbon. Dessa är betydligt lättare och, japp, dyrare. Ett par tusenlappar till kostar de. Kanske är det värt det!

Spagat?
Du bör fundera på om du vill kunna lägga stativet helt platt på marken. Det vill säga att kan du dela på benen så mycket att stativhuvudet kommer ända ner till marken Detta är viktigt vid exempelvis makrofotografering.

Märken
Idag är det två märken som är marknadsledande, Gitzo och Manfrotto. Dessa har hur många olika modeller som helst. Min erfarenhet säger att Gitzo är dyrare (och hade tidigare bättre kvalitet än Manfrotto) och kör med skruvspännen på benen. Manfrotto ligger lite lägre i pris och har idag mycket god kvalitet. Använder sig av spännen för benen (bättre när det är kallt!?). Har mycket stort tillbehörsprogram. Är ett mycket populärt märke. Både gör stativ av karbon. Det finns ett märke som heter Velbon. Velbon ligger billigare i pris. Jag hade ett velbonstativ för många år sedan och det var perfekt för makro / blommfotografering, med mycket smart benkonstruktion. Stativet var dock alldeles för rankt för att fungera med benen helt expanderade. Kanske är det inte så längre.

Ett annat spännande märke är det svenska Stabil. De gör fina stativ byggda av trä. Jag lovar att det är skönt kalla dagar. Många svenska naturfotografer använder detta.

Enbensstativ
Sedan finns det enbensstativ. Dessa är användbara vid fotografering med teleobjektiv som är för tunga för att handhålla stadigt.

Snabbkoppling
Har du flera objektiv bör du utrusta dessa med snabbkoppling för stativet. Dvs att du helt enkelt kan knäppa av och på olika objektiv på huvudet utan att behöva skruva. Detta skulle jag behövt när jag var i Canada och jag har kameran fastsatt på stativet och fotograferar en landskapsbild i gryningen med vidvinkelobjektiv och det travar ut en svartbjörn en bit bort. Då tar det väldigt långt tid att först skruva bort kameran, byta till teleobjektivet och sedan skruva dit det. Då svor jag en hel del! 

Bordsstativ
Det finns även små bordsstativ av plast som är riktigt händiga att ha med när man inte orkar släpa med sig det stora stativet. Med ett sådant kan man klara ut det flesta situationer. Ett exempel är från UCO, vet inte om dessa finns att få tag på i Sverige just nu.

Kalla ben
Då menar jag inte dina ben utan att metallstativ blir väldigt kalla att hålla i när det är kallt ute. Se till att få med muffar runt stativet överst del. Dels skönt att hålla i och dels skönt mot axeln.

Hur gör man då man har med stativet i naturen?
Beroende på motiv så kan man göra olika. Är det landskap du är ute efter och det inte behöver gå så snabbt kan stativet sitta på ryggsäcken och sedan montera ihop det när det börjar dra ihop sig. Det andra sättet, som jag brukar använda, är att ha kameran med det mest troliga objektivet monterat på stativet. Sedan bär man stativet utfällt, men hopvikt, med kamera och allt på axeln. Det gör ont men det går snabbt när hjorten kliver ut i de första solstrålarna. Man vänjer sig dessutom!

Bildstabilisering vs Stativ
Objektiv som har detta (Canon och Nikon m fl) gör att du kan fotografera på längre slutartider utan att få skakningsoskärpa. Det är ju inte så dumt. Som vanligt kostar det lite mer om detta finns i objektivet.

av David Elmfeldt

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-06-10 00:12   tele
Betyg: 4
kort och gott, fick ändå med det mesta.
 
2009-06-08 19:56   tiaz
Betygsätt gärna: 5
Mycket bra information för oss nybörjare :)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar