Nyheter > Sportfiskaren - ny utställning på Bohusläns ...

Sportfiskaren - ny utställning på Bohusläns museum


William är den yngste av de sportfiskare som porträtteras i utställningens minidokumentärer. Foto: Bohusläns museum

Bohusläns museum öppnar en utställning med namnet SPORTFISKAREN med anledning av att Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund fyller 100 år. Förbundet har sedan starten 1919 arbetat för att skapa goda förutsättningar för fisken, våra vatten och i förlängningen även för de som fiskar. Sportfiskeintresset ökar stadigt i Sverige, inte minst bland kvinnor, där fiskeklubbar som Fjällorna kanske är den namnkunnigaste. Med det ökade intresset för sportfiske i allmänhet blir hållbarhetsarbetet inte desto mindre viktigt. 

I Sverige finns det cirka 1,6 miljoner sportfiskare, i alla åldrar. Ett tiotal sportfiskare medverkar i utställningen bland annat Jan Olsson, 83 år, från Göteborg, sportfiskelegend med världsrekord i rocka, Frida Larsson, 40 år, från Orust, med stort intresse för flugfiske, William Gillerstedt, 8 år, från Uddevalla, tycker mest om att fiska gädda och äta gäddqueneller, Jonas Stridh, 47 år, delägare av Fiskehopen i Trollhättan som följt sportfiskeutrustningens utveckling sedan 25 år tillbaka och som själv fiskat sedan 1 års ålder.

Vad är sportfiske ?

Sportfiske är fiske med spö eller handlina som bedrivs för nöje eller rekreation samt fångar fisk enbart för det egna behovet. I vidare mening innefattar sportfisket inte bara fisket utan också redskapsvård, träning av fisketeknik, läsning av fiskelitteratur mm. Fiskevård av olika karaktär hör också till sportfisket samt annat arbete för att hindra och motverka förstörelse av fiskevatten. Vikten av ett hållbart fiske och starka företrädare för fisket blir allt viktigare. De stora hoten är överfiske, övergödning i haven och klimatförändringar och det vill vi också lyfta i vår utställning i vår kärleksförklaring till denna naturnära friluftsaktivitet.

Vad är det som lockar med sportfiske? 

Många sportfiskare svarar att det är längtan att till slut, efter ett ofta långt och tålamodskrävande arbete, få en fisk på kroken. För andra är det att få njuta av den nyfångade fisken till middag. För många är det ögonblicket när man drar upp en riktig bjässe och fångar detta på bild, för att sedan varsamt släppa tillbaka fisken i vattnet. Det som förenar är just njutningen i att få komma ut i naturen, tillsammans med en kompis, ensam eller med barn och barnbarn. Många sportfiskare blir helt beroende, de bara måste ut igen och pröva fiskelyckan. Om det inte funkar med det ena fiskedraget så provar man ett annat.

Invigning lördag 16 november

Kl. 12- 15 Kom och ställ frågor kring dina rullar och drag ! Rickard Grundén, från Den Nordiska samlarklubben Rullen, svarar på frågor kring dina sportfiskedon.

Kl. 12- 15 Lär dig binda flugor tillsammans med Uddevalla Sportfiskeförening.

KL 13 Museichef Annette Prior hälsar välkommen

Utställningsproducent Sofie Henryson berättar om utställningen.

Ove Haugen,norskfödd skribent, estradör, föreläsare och redaktör för spalten Sanna fiskehistorier i Fiskejournalen, kåserar kring att vara sportfiskare.

Regionchef Marcus Lundgren, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, gör en resumé kring förbundets arbete och berättar om aktuella projekt. 

Mer om utställningen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

<% if (false): %> <% endif %>