Nyheter > Södra Lapplandsfjällen - nytt ...

Södra Lapplandsfjällen - nytt lavinprognosområde

I dag publiceras den första lavinprognosen för Södra Lapplandsfjällen som bland annat omfattar Kittelfjäll och Saxnäs. Det är ett nytt prognosområde i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram. Lavinprognosen ger en samlad bedömning av lavinfaran två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker.

– Södra Lapplandsfjällen är välbesökta av såväl topptursåkare som snöskoterförare. Därför är det ett viktigt steg mot säkrare vistelser i lavinterräng när nu lavinprognoser blir tillgängliga även för dessa områden, säger Stefan Lundin, områdesansvarig för Södra Lapplandsfjällen i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram.

Lavinprognoser.se ger en bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarnas ansvarsområden och är en samlad och detaljerad bedömning av lavinfaran för två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna bygger på information som samlas in av lokala observatörer. Lavinexperter vid lavinkontoret i Östersund analyserar informationen och tar sedan fram prognoserna baserat på en sammanvägning av information från fältet och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI.

I vinter publicerar Naturvårdsverket lavinprognoser för sex välbesökta områden i de svenska fjällen vara varav Södra Lapplandsfjällen är ett.

För följande områden publiceras lavinprognoser vintern 2018/2019:

• Abisko- Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen (start 17 januari)
• Kebnekaisefjällen: start 1 mars
• Västra Vindelfjällen: Norr och söder om Hemavan/Tärnaby
• Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll och Saxnäs (nytt prognosområde, start 17 januari)
• Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
• Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags

Mer information på Lavinprognoser.se.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!