Nyheter > Snart utses Sveriges friluftskommun

Snart utses Sveriges friluftskommun

Åtta kommuner gör upp om titeln Sveriges friluftskommun 2019. Det är nionde året som utmärkelsen delas ut och deltagarantalet ökar för vart år.

De bästa kommunerna på friluftsliv i Sverige är Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Olofström, Piteå, Sundsvall och Örebro. Det visar en undersökning av kommunernas arbete för friluftsliv. Den 16 maj utses en av dem till Sveriges friluftskommun 2019.

Vinnande kommun får 50 000 kr att använda till fortsatt arbete för friluftsliv.

Undersökningen ställde frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv. De åtta kommunerna i topp har fått riktigt höga poäng i undersökningen.

Totalt har 223 av Sveriges 290 kommuner svarat på enkäten. Både svarsfrekvensen och resultatet har förbättrats med åren sedan 2010 då undersökningen genomfördes första gången. 

– Det är glädjande att se att de här kommunerna är jämnt fördelade över landet och att det handlar om både små och mellanstora kommuner. Över lag har alltfler kommuner antagit friluftslivsplaner jämfört med tidigare år, säger Christian Haglund, enhetschef på Naturvårdsverket.

– Vi är mycket glada för att kommunerna engagerar sig så mycket i friluftsliv. Det kopplar ju starkt till våra medlemsorganisationers verksamheter, som på sikt kan bidra till bättre folkhälsa, säger Ulf Silvander, generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv.

Med priset vill givarna – Svenskt Friluftsliv, Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening och Naturvårdsverket – uppmärksamma och inspirera friluftslivsarbete i kommunerna.

Om priset Sveriges friluftskommun.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar