Nyheter > SM i fridykning 8 - 10 april

SM i fridykning 8 - 10 april

55 deltagare gör upp om SM i fridykning i Eriksdalsbadet i Stockholm helgen den 8-10 april. Fri entré.

Föreställ dig att du står vid kanten i Eriksdalsbadets 25-metersbassäng. Du drar ett djupt sista andetag, sjunker ned under vattenytan och skjuter ifrån bassängkanten för att få fart och bästa möjliga läge i vattnet.

Framför dig har du nu sex, sju eller kanske upp till åtta längder som du ska avverka utan att hämta andan en enda gång. Längder som motsvarar ett simborgarmärke, och det på ett enda avslappnat andetag.

En tävling i fridykning kan liknas vid en cirkus. Deltagarna utför en rad mer eller minde exceptionella prestationer i olika grenar, där det gäller att vara under vattnet så länge som möjligt, simma så långt som möjligt eller dyka så djupt som möjligt på ett andetag. Under SM i pool tävlas det i tid och längd medan djupgrenarna avgörs i havet under djup-SM.

Men det räcker inte med att bara simma längst eller dyka djupast. Du måste dessutom genomföra ditt dyk på ett kontrollerat sätt. Den som går över gränsen och får tydliga symtom på syrebrist eller till och med svimmar blir diskad.

Det är denna omständighet som gör fridykning till en så utpräglat individuell sport: att prestera så bra som möjligt med bibehållen kroppskontroll är det centrala. Du tävlar med andra ord mer mot dig själv än mot de andra, och tyngdpunkten ligger på de mentala aspekterna snarare än de rent fysiska. Du måste vara fullständigt avslappnad men samtidigt effektiv i din teknik. Varje dyk är en personlig resa där du i takt med bättre resultat når allt längre och djupare inom dig själv.

SM i Eriksdalsbadet är sista uttagningstävling för det landslag Sverige skickar till VM i pool som äger rum 24 juni - 3 juli i Åbo i Finland.

Mer information:
https://www.aidainternational.org/
http://www.stockholmapnea.se/
http://fridykningssm.se/

Program:

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in