Nyheter > Skinnarmoexpediton letar efter Vega

Skinnarmoexpediton letar efter Vega

Skinnarmos Vega Greenland expedition nu på väg mot Grönland för att finna Vega

Den 18 juni seglade de iväg från Göteborg, Skinnarmos Vega Greenland expedition med besättning från Lilla Bommen i Göteborg mot Melville-bukten utanför Grönland. Målet är att finna och dokumentera Adolf Erik Nordenskiölds svenska polarfartyg Vega som sjönk 1903 och som sedan dess legat bortglömt på havets botten.

Expeditionen kommer att använda modern teknologi i form av multibeam och en undervattensrobot, AUV, för att scanna av havsbottnen i området och förhoppningsvis återfinna Vega.

- Det är lite som att leta efter ett grått frimärke på en grusplan och givetvis krävs en del tur för att hitta henne. Men oavsett om vi hittar henne kommer förhoppningsvis expeditionen ändå att bli lyckad då Martin Jacobsson utför spännande forskning om kollapsande shelf-is och dess betydelse för inlandsisens avsmältning, säger Ola Skinnarmo.

Förhoppningen är att man finner Vega någon gång i början av augusti. Det går att se båtens aktuella position och få löpande uppdateringar om expeditionen. 

Adolf Erik Nordenskiöld blev 1879 den förste någonsin att segla från Atlanten i väst till Berings hav i öst genom Nordostpassagen. Hans fartyg Vega var en bidragande orsak till succén. Det var också i Vegas spår genom Nordostpassagen som Olas senaste expedition gick 2009.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in