Skidbackar öppna i hela landet inför sportloven

Det är fina snöförhållanden i svenska skidanläggningar inför kommande sportlov. Över 160 skidanläggningar har öppet, från Hallandsåsen i söder till Kiruna i norr, vilket är mer än vanligt. I fjällen är snöförhållandena mycket goda.

Av: ulindh

Foto: Jens Blixth

Det är fina snöförhållanden i svenska skidanläggningar inför kommande sportlov. Över 160 skidanläggningar har öppet, från Hallandsåsen i söder till Kiruna i norr, vilket är mer än vanligt. I fjällen är snöförhållandena mycket goda.

– Vi har haft en riktigt fin säsongsstart med fler backar än vanligt öppna i södra Sverige. Det var länge sedan så många kunde öppna redan till jul. Det är många hjältar på anläggningarna som gör allt för att ge sportlovslediga barn fin skidåkning i hemmabackarna, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.

Efter en mild januari kom kylan tillbaka och har gett skidanläggningar i södra Sverige mer snö. Längst i söder är t.ex. Vallåsen i Halland samt Alandsryd och Isaberg i Småland öppna.

Flera skidorter som kan nås över dagen från Mälardalen har haft öppet sedan december. Bland dem finns Kungsberget, Romme och Bjursås som rapporterar fina snöförhållanden liksom skidanläggningar utmed Norrlandskusten.

Fjällkedjan från Värmland och norrut rapporterar mycket goda snöförhållanden. Jämtlandsfjällen och delar av Västerbottensfjällen har mer än en meter snö i terrängen.

– Allt pekar på en lång säsong i fjällen med skidåkning ända till maj, säger Titti Rodling

Intresset för skid- och snowboardåkning i Sverige är stort och bokningsläget ser bra ut inför lovet. Skidåkning har sedan tidigare varit en bra uteaktivitet under pandemin och borttagandet av restriktionerna den 9 februari gör nu att t.ex. värmestugor kan öppnas.

 Vi är ödmjukt tacksamma för att vi kunnat erbjuda trygga uteupplevelser på snö under pandemins två tuffa år. Det är resultatet av god samverkan, hårt arbete av våra medlemmar med medarbetare och alla besökare som tagit stort ansvar för att det ska fungera. Vi tar nu med oss alla lärdomar och utveckling in i framtiden. Det gäller exempelvis nya digitala lösningar, arbetet med liftfållor och diverse hygienrutiner, säger Titti Rodling.

 Vi uppmanar också alla att fortsätta att visa samma fina hänsyn som under tiden med restriktioner, avslutar Titti Rodling.

Karta över SLAO:s skidanläggningar.

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.