Nyheter > S:t Olavsleden på The Guardians topplista

S:t Olavsleden på The Guardians topplista

S:t Olavsleden är cirka 58 mil och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster. Startpunkten är Selånger utanför Sundsvall och målet är Nidarosdomen i Trondheim, Norge. Foto: Ruben Heijloo

Vandraren, före detta BBC-journalisten och numera frilansjournalisten Bob Walker rankar den allra nordligaste pilgrimsleden, S:t Olavsleden, som nummer ett.

- Man går genom stora skogar och förbi kristallklara sjöar. Leden är perfekt skyltad hela vägen från Sundsvall till Trondheim och svenskarna är otroligt vänliga och dessutom pratar de flesta bättre engelska än vad engelsmännen själva gör, säger Bob Walker.

Bob Walker har jobbat som journalist på brittiska BBC hela sitt yrkesverksamma liv, numer arbetar han som frilansjournalist. Han började intressera sig för långa vandringar för några år sedan när han gick Camino de Santiago i Spanien. 

- För mig var det en icke-religiös pilgrimsfärd. Oavsett orsak till varför man vandrar så lockar pilgrimsvandring allt fler. Bara på Camino de Santiago går det omkring 280 000 personer, säger Bob Walker.

The Guardian

Brittiska dagstidningen The Guardian har valt ut 20 storslagna upplevelser bland berg och sjöar i Europa, däribland S:t Olavsleden. Leden är världens nordligaste pilgrimsled och var det fjärde mest populära resmålet på medeltiden (efter Santiago, Jerusalem och Rom).

S:t Olavsleden är cirka 58 mil och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster. Startpunkten är Selånger utanför Sundsvall och målet är Nidarosdomen i Trondheim, Norge. Det var till Selånger vikingen Olav Haraldsson seglade för snart 1 000 år sedan och påbörjade vandringen till Norge och Trondheim för att återta makten efter två år i landsflykt i Ryssland. Leden återinvigdes 2013 efter omfattande renoveringsarbete.

- Det är verkligen en vandring i historiska fotspår. En gammal handelsväg vars historia sträcker sig till tiden före vikingatiden, säger Bob Walker.

Det finns boenden och affärer utmed leden men inte i obegränsad mängd. Service, boenden och verksamheter utmed leden utvecklas allteftersom. Just enkelheten uppskattar Bob Walker kanske mest av allt.

- Jag bodde hos lokalbefolkning, på billiga hotell eller vandrarhem. Den bästa upplevelsen var att campa i ute i det fria och sitta framför sin egen eld. S:t Olavsleden är den perfekta kombinationen av ensamhet och vänskap. Jag längtar hela tiden tillbaka, säger Bob Walker.

Länk till Bob Walker.

Länk till The Guardian.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!