Nyheter > Row around Svalbard

Row around Svalbard

En expedition i klimatförändringens kölvattenIsarna i Arktis smälter. En expedition som tidigare inte varit genomförbar är idag fullt möjlig. Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist sätter fokus på klimatförändringarna genom att ro från Tromsö, över Norra ishavet och runda Svalbard via ett tidigare permanent istäckt område. De genomför den 350 mil och två månader långa expeditionen i en sju meter lång roddbåt byggd för oceaner och räknar med att färdas i snitt sju mil per dygn. De ror växelvis dygnet runt. Expeditionen startar 19 juli 2017.

Gratis utbildningskoncept för svenska elever
Row around Svalbard är polarexpeditionen med syfte att visa svenska skolelever hur Arktis förändras, i både film och bild. Smältande polarisar, hotade djurarter och polarupptäckare som Andrée är några ämnen. Under expeditionen publiceras filmer och bilder i sociala medier. Avsikten är även att samla in ett underlag till en pedagogisk plattform som ska göra bilden av vad som sker här tydlig och lättillgänglig för skolelever.

- Vi vill visa och synliggöra Arktis drastiska förändring i nutid och låta skolelever ta del av klimatförändringarnas påverkan i ett spännande koncept, säger Sören.

Tjuvstart under Musikhjälpen
Informationsdelen av projektet påbörjas under Musikhjälpen den 12 december (09.00), då de ror från stadshuset i Stockholm till glasburen i Örebro. Läs mer här.

Under Vildmarksmässan i Älvsjö 10 -12 mars kommer både Sören och Glenn att medverka.

Sören Kjellkvist, Knivsta, är ambassadör för Friluftsfrämjandet, Bergans of Norway och 24Hour Meals. Han har bland annat paddlat Norges kust utan medhavd mat och pengar för att aktualisera frågan om konsumtion och lyft frågan om allemansrätten genom att leva av naturen i 50 dygn i Jämtlands vildmark. Vidare har han tillsammans med Friluftsfrämjandet och Bergans grundat välgörenhetssatsningen Äventyrliga dagen.


Glenn Mattsing, Kil, är utbildad biolog med rovdjur som specialitet men har ägnat de senaste åren inom media- och resebranschen. Glenn var tidigare chefredaktör för äventyrstidningen Outside Magazine och har utvecklat äventyrsresor bland annat på Grönland. Glenn deltog 2013 i en seglingsexpedition i syfte att hitta Nordenskiölds försvunna skepp Vega.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2016-12-10 16:44   ludvig_svensk
Fy rackarn för att sitta i den båten när stormarna kommer mitt på öppet hav! Dock ett imponerande projekt med fint syfte! :)
 
2016-12-12 08:53   thureb
Det är redan ishinder på den rutten. (Stockholm Örebro.) Låter som en tuff utmaning att ro från Tromsö upp till Svalbard och kanske ännu mera tillbaka med tanke på vindar och vågor.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in