Pressklipp > Riktiga Nordkap på cykel

Riktiga Nordkap på cykel

Den 10 juni startar Mats Skog sin cykeltur till "Riktiga Nordkap" från Stockholm. Turen går längs ostkusten till Haparanda genom Finland till Mehamn i Norge och därifrån vandring till Nordkinn som är det europeiska fastlandets nordligaste punkt. Tillbaka längs Norska kusten.  Två månader och 450 mil enligt planen.

Att det alla kallar för Nordkap och som många besöker inte är rätt plats var ungefär som när man som barn fick reda på att tomten inte fanns. Först en viss besvikelse, men sedan en gradvis längtan att besöka den rätta platsen, eftersom riktiga Nordkap faktiskt finns. För säkerhets skull ska jag också besöka Rovaniemi på min väg norrut för att förvissa mig om det där med tomten.

Den så kallade Nordkapsklippan finns på ön Mageröya och kan därför inte vara den nordligaste punkten av det europeiska fastlandet. Med det resonemanget är det Grönlands nordspets som gäller som Europas nordligaste punkt, om nu Grönland tillhör Europa, men jag håller mig till "fastlandsprincipen".

Det är till och med så att Nordkapsklippan inte ens är den nordligaste klippan på ön Mageröya, utan den finns cirka 2 kilometer längre västerut.

Riktiga Nordkap heter som sagt Nordkinn och är lite mer svårtillgängligt, men samtidigt mer utmanande precis som det är att cykla dit. För den bekväme finns det en flygplats och sedan kan man åka båt sista biten. För mig handlar detta projekt om att knyta ihop förra årets tur till Smygehuk.

Läs mer på Mats blogg eller på hemsidan  

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-01-25 16:21   prospicientia
Härligt! Och nu planerar jag att gå sträckan. Fast jag går "bara" ena vägen - inte tillbaka - och jag har valt att gå en västligare rutt genom inlandet.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar