Rekordmånga nya STF-vandrarhem och en fjällstation

Svenska Turistföreningen utökar sitt unika utbud av vandrarhem och fjällstationer i Sverige. Sedan förra året har det tillkommit 20 nya vandrarhem och STF Helags i norra Härjedalen har återfått sin fjällstationsstatus. Nu kan gästerna välja mellan allt från modernt boende mitt i Malmö city till rustika 1600-talshus i Dalarna. Nu finns det 320 vandrarhem, tio fjällstationer och ett 40-tal stugplatser i väglöst land i svenska fjällen.

Av: ulindh

Att bo på vandrarhem vare sig man reser i tjänsten eller på semestern är ett prisvärt boende med stor valmöjlighet. Gästerna kan välja mellan att boka eget rum eller bo i flerbäddsrum, köpa frukost eller laga den själv, hyra lakan eller ta med egna, betala för städning eller städa själv.

- Inget vandrarhem är det andra likt. Vart och ett har sin egen karaktär. Det är personligheten och mångfalden som är lyxen, det som gör vandrarhem till ett unikt boende med en helt egen känsla, säger Pia Jönson Rajgård, ny chef för STF Vandrarhem.

20 nya STF VandrarhemBland nykomlingarna 2007 kan nämnas Möja, beläget på en populär ö i Stockholms skärgård. I Karlstad flyttar vandrarhemmet in i nyrenoverad fastighet på Kasernhöjden. På STF Vandrarhem Härnösand/Mitti bor man i en gedigen och charmig nyrenoverad fastighet från 1800-talet med högt i tak och stora fönster.

Två nya vandrarhem ligger i Skåne, ett i Småland, två i Västergötland, två i Södermanland, fem i Uppland, tre i Värmland, tre i Dalarna, ett i Jämtland och ett i Ångermanland. De flesta är öppna året runt och ligger i natursköna och historiska miljöer.

Mitt på fjälletTill STF Helags Fjällstation tar man sig med skidor på fötterna eller med vesseltransport från Ljungdalen. Fjällstationen är belägen 1797 meter över havet i väglöst land vid Sveriges sydligaste glaciär. De senaste åren har man satsat hårt på servicen, både stationen och serveringen är öppen hela dagarna under säsongen. Officiellt ska stationen öppnas för vintersäsongen den 23 februari och har sedan öppet till 1 maj, men redan under nyår kunde ett 70-tal gäster fira in det nya året, vilket har blivit en populär tradition sedan millenniumskiftet. De senaste åren har det även skett en förändring bland de gäster som besöker området.

- Allt fler kommer dit för att göra toppturer, det är yngre människor som hittar dit och dessutom sker en ökning av barnfamiljer, säger Staffan Lindberg, platschef på STF Helags Fjällstation.

Logiboken ”Upptäck Sverige” innehåller fakta om STFs vandrarhem och fjällanläggningar, samtliga med bild, karta, öppettider, kontaktuppgifter, antal bäddar och tips på lokala sevärdheter och aktiviteter. En nyhet i boken är att den går att läsa från två håll. Startar man från ena hållet presenteras samtliga vandrarhem, från andra hållet listas alla boendealternativ i fjällen med fjällkartor, avståndsuppgifter och annan praktisk information kring turer på fjället. ”Upptäck Sverige” är tryckt i 400 000 exemplar och är gratis. STFs medlemmar får den hem i brevlådan men den kan även hämtas på STFs vandrarhem och fjällstationer.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.