Bokningsproblem drabbar fjällturismen

Ett nytt bokningssystem med flera buggar hindrar resenärer att boka tågresor upp till fjällen. Det ger nu negativa konsekvenser för besöksnäringen.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Vy Tåg

Många som vill åka tåg till övre Norrland i sommar har stött på problem när de vill boka biljetter med Vy Tåg, något som har diskuterats här på Utsidan

Vy Tåg öppnade bokningen för sommarens resor den 24 maj men flera avgångar har inte kunnat bokats på grund av buggar i deras nya bokningssystem. Vy tåg skriver på deras hemsida att bokningen i nuläget endast fungerar för deras direkttåg. För tåg som har byte i Boden blir det krångligare.

"För dig som vill boka en sov- eller liggvagn med byte i Boden behöver resan delas upp i två separata bokningar. En bokning för sov- eller liggvagn i tåg 91 och 92 mellan Stockholm och Boden samt en bokning för sittplats i tåg 95 eller 96 norr om Boden", skriver Vy tåg på deras hemsida. 

Svårigheterna med tågbokningen påverkar fjällturismen i Norrbotten, något som SVT Nyheter Norrbotten tidigare rapporterat om

– 60 procent av Kirunafjällens besökare kommer med tåg. Det är ju katastrofläge om jag får uttrycka det så. Normalt sett när man planerar sin semester upp till Kiruna görs det i november-december. Så vi har tappat ett halvt år i försäljning, säger Peter Salomonsson, vd för Kiruna-Lappland, till SVT Nyheter Norrbotten. 

Vy uppger att problemen med bokningssystemet ska vara åtgärdat i juli. 


Ska du upp till fjällen i sommar och drabbas av tågstrulet? Ämnet diskuteras i den här tråden.

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.