Artiklar > Premiäråk i Åkulla

Premiäråk i Åkulla

Av: Tagetes

Glädjen att åka längd i Åkulla är alltid lika stor! Idag fredag 15 januari fick jag min första åkning här. Som alltid är det trevlig stämning i raststugan, dessutom sol och minus 7 samt perfekta spår och bra glid.

Inför varje säsong börjar vi redan första december hoppas, och vi önskar oss fem dagar i rad med kallare än minus fyra. Då hinner snökanonerna i Åkulla tillveka tillräckligt med snö för spåren. Sedan förra året har snökanonerna flyttats närmare spårområdet och kapaciteten ökats. Många frivilliga krafter i Åkulla Skidallians hjälps åt, för att vi ska få köra i de fina spåren. 

Snö ska tillverkas, köras ut i metertjockt lager längs 3,1 km och sedan fräsas till nya spår så ofta det krävs. Resultatet är många gånger förstklassiga spår. 

I raststugan, eller Alliansstugan, finns 150 par skidor i olika längd att låna gratis för den som vill prova. Pjäxor med rätt bindning och stavar i rätt längd finns också i det välordnade systemet.

Det biter i kinderna och efter mina första 2,4 km (ett varv) pausar jag med varm saft och energi. Därefter blir det fyra varv till. Ingen trängsel i spåret, bara glada miner, alla åldrar på åkarna, en härlig premiär helt enkelt.

Om några dagar kommer slingan vara 3,1 km lång. Då är det en av södra Sveriges längsta längdspår. Om vädrets makter är på skidåkarnas sida, kan spåren användas långt in i mars. Även om det är plusgrader och regn en kort period, kan spåren fräsas om och bli fina igen, bara det blir minusgrader.

De flesta kör om mig, bra med dubbelspår. Många tränar ju inför Vasaloppet, jag åker bara för att det är kul! Och för att klara en och annan stugtur i fjällen i vinter.

Ett säsongskort kostar 600 kronor, ett dagkort kostar 60 kr. Dagkorten fixas lätt med självbetjäning i en liten bod. Låna utrustning är gratis. Och allt detta härliga bara 25 minuters bilfärd från Varberg!

Mer info: akulla.se 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!