Nyheter > Pilgrimsvandring har ökat i popularitet

Pilgrimsvandring har ökat i popularitet

– Pilgrimsvandring har förändrats, från att ha attraherat en specialintresserad liten grupp som vandrat i ett helgons fotspår för att komma närmare Gud, till att bli en aktivitet som attraherar betydligt bredare grupper säger Erika Charbonnel, Director Travel & Tourism, Kairos Future. 

– Rapporten visar på att den moderna pilgrimsvandraren främst söker en inre resa, helst i en historisk kuliss med vacker natur och gärna i sällskap med andra.

Den moderna pilgrimen kan delas in i fem grupper med olika drivkrafter:

  • sönderstressade karriärister, som använder pilgrimsvandring som ett sätt att varva ner, få bättre balans i tillvaron och koppla bort från den hektiska vardagen.
  • historieintresserade, som vill känna historiens vingslag genom att vandra på platser där historiska personer gått.
  • kyrkliga, som vandrar när t.ex. församlingen ordnar något och som ser pilgrimsvandring som ett sätt att komma närmare Gud.
  • sökare av en bredare form av andlighet som ser vandringen som en retreat, eller som forum för djuplodande samtal med främlingar.
  • pilgrimsluffarna, en yngre grupp som ser längre pilgrimsvandringar som vill ha äventyr, träffa folk från andra länder, äta och dricka gott och flörta lite med andra vandrare.

Initiativet till rapporten har tagits av Visit Östergötland som just nu fokuserar på styrkeområdet Stilla Östergötland som är en av fyra styrkeområden för turismutveckling i Östergötland.

–Med satsningen vill vi lyfta fram aktiviteter som hjälper oss att komma bort från vardagens stress, vyer som får oss att koppla av och platser där vi kan ta det lugnt och andas säger Susanne H Fredriksson, chef besöksnäring och turism för Visit Östergötland. 

– Det är en av de viktigaste sakerna vi svenskar längtar efter när vi är på semester och det vi upplever som en av våra största ”bristvaror”.

Pilgrimsleden El Camino från St-Jean-Pied-de-Port till Santiago de Compostelastår högt i kurs bland svenska pilgrimsvandrare men vad få pilgrimsvandrare vet är att det finns flera pilgrimsleder även i Sverige. Östergötland var under medeltiden Sveriges mest klostertäta område med Vadstena som nav och heliga Birgitta som centralfigur Östergötland har tre leder som samtliga leder till Vadstena:

  • Birgittaleden som startar i pittoreska Söderköping. Det är vår första digitaliserade led.
  • Klosterleden startar antingen från Kolmården i norr eller rån Alvesta i Söder. Leden passerar elva kloster på vägen.
  • Marialeden är en perfekt endagsvandring genom Ombergs vackra ekopark.

Resultatet presenterades i Vadstena under en pilgrimskonferens den 30 maj 2018. 

Rapporten finns att ladda ner på visitostergotland.se eller kairosfuture.com.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!