Nyheter > Pilgrimsstafetten har snart nått norska ...

Pilgrimsstafetten har snart nått norska gränsen

S:t Olavsleden som sägs vara norra Europas svar på Santiago de Compostela växer som besöksmål. Men med årets reserestriktioner har de internationella vandrarna lyst med sin frånvaro och istället har svenskarna upplevt pilgrimsleden. I etapper.

– Vi ville dels att lokalbefolkningen runt leden skulle gå sin egen led för att bli goda ambassadörer, men också dela med oss av leden i sociala medier så att de som inte har möjlighet att besöka leden som planerat kan ta del av den, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden.

Leden som är 580 kilometer har delats upp i 50 deletapper. Varje etapp är runt en mil och vandras av en eller flera vandrare. Den 20 juni startade stafetten i Selånger utanför Sundsvall och den 8 augusti går sista deltagaren i mål i Trondheim. En person varje dag har utsetts till att hantera ”stories” på S:t Olavsledens Instagramkonto. På så sätt har de som inte kan besöka leden i år kunnat följa vandringen online.

– Vi har några tyskar och holländare som följt hela vandringen, varje dag så de är verkligen entusiastiska. Utöver de så har vi ungefär 400 per dag som följer pilgrimsstafetten online via Instagram, säger Putte Eby.

Den 25 juli kliver stafetten över riksgränsen. Fram till dess har 81 personer anmält sig och genomfört en stafettsträcka (plus deras eventuella sällskap) på svenska sidan. På norska sidan finns 15 sträckor innan målet i Trondheim och Niadarosdomen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!