Artiklar > Peru

Peru

Av: jofa22

 Information om vandring/klättring i Peru

 Pisco

Pisco

Transport Lima till Huaraz

Tänkte ge lite info för er som går i tankarna på att vandra/klättra i Peru i områdena Cordelia Blanca och Huayhuash. När jag landat i Lima så hade jag bokat buss via nätet till Huaraz, med cruz del sur http://www.cruzdelsur.com.pe/ . Jag har nog inte åkt lyxigare bussar förut, finns i olika klasser att boka. Fick betala lite övervikt (klätter saker väger ju en del) och så hade de säkerhetskontroll innan vi klev på och så blev alla video filmade...det var säkert ytterliggare en säkerhetsåtgärd.

På bussen mot Huaraz jag och min mascot Älgen Helge

 Boende

Väl framme i Huaraz så gick vi till vårt boende Edwards Inn http://www.tripadvisor.ca/Hotel_Review-g304039-d318275-Reviews-Edwards_Inn-Huaraz_Ancash_Region.html  Nå det här är inget ställe för er som vill ha tv eller Roomservice utan ett ställe som är trevligt,lugnt, som är hjälpsamma med information. Ska du klättra kan du få massor av information av Edward som klättrat det mesta i området Cordelia Blanca.

 

Martha och Edward på Edwards Inn

 Gas/parkavgifter/tillstånd

Gas finns att köpa i Huaraz som passar primus. Ska du i området  Huayhuash kostar det inget att klättra, utan du betalar ca 25 pesos i symbolisk summa. Att ta sig från Huaraz till llamac (som är startpunkten för trekking i  Huayhuash området) gör du enkelt med buss. Huascaran national park i Cordelia Blanca betalar du ca 70 kr för en hel månad för att vandra/klättra.

Om ni ska göra som oss att klättra själva, behövs ett intyg att ni tillhör en Alpin klätterklubb (vilket inte jag gör). För när ni passerar vakten in till nationalparken måste ni visa upp något som visar att ni har erfarenhet. Att ta med sig div klätterkort från Sverige/Norge hjälpte inte så mycket. Men jag hade sparat ett alpin försäkringskort sedan 2009 när jag klättrat Mt Blanc. Fråga mig inte varför jag sparat det ...men det var ju tur, för det kunde jag glatt använda. Vissa  ljuger och säger de ska vandra...ex en fransman som vi mötte, gick själv och till sällskap hade han en aluminium pinne som skulle rädda han från fall i glaciär spricka......

Fin trekking

 Information om olika berg

Vi skaffade vi oss information via nätet och boken av Brad Johnson Classic Climbs of the Cordillera Blanca. Hm det var rätt intressant att när vi gick en acklimatiserings tur till Laguna Churup så mötte vi en guide, han var från Colorado. Han var rätt trevlig ,fast han sände en anklagande blick mot oss och undra om vi ätit apelsin.....(vi hade inte gjort det). Han hade hittat massa apelsin skal efter vägen och tyckte väl att folk kunde plocka upp sitt skräp efter sig- Det har han helt rätt i, förstår inte folk som inte kan ta med sig div skräp från bergen utan glatt lämnar kvar det utan dåligt samvete. Det visade sig senare att mannen som sänt anklagande blickar mot oss var Brad Johnsson.

Utrustning

Utrustning med oss på turen ska jag inte gå så ingående på, men jag hade min sosäck från PHD http://www.phdesigns.co.uk/ med mig, la sportiva spatnik som jag köpt på http://www.cham3s.com/en.html isyxor, skalkläder,vantar, tält,primus ect

och en ny liten intressant sak som mammut kommit med Mammut/RescYou.

Mer info om produkte finns på http://www.ukclimbing.com/gear/review.php?id=5313

Guider eller inte guider

 Att hyra en guide kan ju vara bra för de som saknar erfarenhet, eller som för oss där vi kom i ett läge att vi ville göra olika berg. Jag ville till Tocllaraju min kompis till Huascaran. Jag ville inte gå själv pg av alla glaciärsprickor så jag hyrde en utbildad guide från http://www.casadeguias.com.pe/. Min kompis hoppade i en grupp med företaget Galaxia Expedition.....de använder inte riktiga guider. Har man inte kunskap/erfarenhet och kommer till det företaget kan de lura i dig vad som helst. No problem ...inget är något problem för dem...allt går att fixa. Men i slutändan blir inget som man tänkt sig.

Min kompis hade ju inga problem med höjd mm. Det var de andra i gruppen som led mer. Vad sägs om en porter i berget som bryter benet, "fejk" guiden ligger kvar i tältet och sänder istället upp sina portes för att bistå med assistans. Eller att de inte hittar klätterleden och vänder om, ect Jag själv hade en fin tur :) men med en magsjuka som satte stopp för att nå toppen av Tocllaraju ( men berget finns ju kvar).Så till er som vill använda guide Tänk er för en extra gång om det är värt att spara någon tusenlapp för att sedan stå med en guide som inte hittar leden.

Så det var lite info om resan och Peru

 Tocllaraju camp 5000m

 

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-08-14 23:53   niklas-73-
bra och informativ.
vore kul om du vill skriva om resan .
 
2013-08-19 12:19   Joakim Neander
Betygsätt gärna: 4
Kul reportage - bra info det där om fejk-guider.
 
2013-08-20 16:28   Cola
Betygsätt gärna: 4
Verkar vara ett spännande område. Hittade några bilder därifrån i ditt album och det är ju gudomligt vackert!
 
2013-08-28 18:53   Jean Dar
Jag håller med om att om man ska försöka sig på berg med stora och dolda crevasser, är det bäst att man har en utbildad bergsguide. De kan de olika lederna på bergen och har oftast klättrat dem flera gånger. Har själv klättrat 3 ggr i cordillera blanca, bl.a Chopicaqui, Pisco, Yanapaccha, Ishinca Tocllaraju och även ett försök på Alpamayo, och klättrare utan tillräcklig erfarenhet eller med outbildade "guider" ligger bra till för att bli besvika eller tom dö. När jag var där senast, juli 2010, var det flera som dog på de olika bergen. Casa de guias är att rekommendera, magsjuka är inte ovanlig i Cordillera Blanca. Priserna på det mesta har stigit en hel del för varje resa dit dock.

Känner igen dina bilderna från Pisco och Tocllaraju.. och är det även från Santa Cruz trekk (bild #4)?

En varning också för "mountain guides" i Nepal också, de flesta har ingen som helst utbildning! De har många gånger bara lyckats ta sig upp med klienter på en topp.
 
2013-09-17 09:29   MountainMama
Så underbart vackert!
Hade varit spännande att få komma till Peru..
 
2014-01-21 10:39   jonasborg
Har någon varit och vandrat inkaleden Södra Peru? Om inte kan jag verkligen rekommendera en resa till Peru och denna vandringen.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in