Artiklar > Packa och transportera utrustning

Packa och transportera utrustning

Packa och bära utrustning

Ryggsäck
Jag packar min kamerautrustning i en smart ”kamerainsats” från Tatonka som jag köpt Naturkompaniet. Den var billig (200 – 300 kronor) och har funkat kalas. Denna lägger jag sedan i den ryggsäck som jag tänkt använda för min aktivitet. Främst har jag använt en ryggsäck från Black Diamond som heter Snow Pack. Detta är min skidsäck och har smarta fickor för resten av ryggsäcken. Jag packar filmen i säcken ytterfack där det enkelt att komma åt mer film.

I kamerainsatsen har jag klämt ner Kamerahus (Nikon F5), 80 – 200/2.8, 35 –70/3.5, Blixt (SB 25), Extra ackar till kameran, Blixtsynkkabel. Funkar alldeles perfekt.

När jag väl är ute på äventyr så sitter 80 – 200:at på kameran och ligger klar i säcken, delvis nerstoppad i insatsen. Nu är det bara att stanna, slänga av sig ryggan, öppna upp och slita fram kameran. Kameran är alltid inställd på bländarautomatik så det är bara börja att trycka av.

Väst
Väst börjar jag bli mer och mer sugen på. Ibland är det tröttsamt att släpa på ryggsäck, för att inte tala om att ha kameran på axeln. Jag brukar packa en massa saker i min fleeceväst som har lite extrafickor, men en riktig fotoväst är nog inte så dumt. Det blir lite ”hej-och-hå-jag-är-fotonisse” men det kan det nog vara värt. Det finns en massa olika västar men denna verkar vara grymmast hittills (Rue Photography Vest)]

Midjeväskor
När jag inte skall någon längre stans eller i aktivitet som är relativt stillsam så använder jag en midjeväska från North Face. I denna klämmer jag ner kamera med zoomobjektiv, normalzoom och extrafilm. Har extra fickor för vattenflaskor. Nackdelen blir att den blir för tung fullpackad för att bära runt midjan. Jag brukar istället slänga upp den över axeln.

Pressfotografer brukar använda ett system med ett antal olika småväskor från Domke som man själv kombinerar ihop i ett bälte. Jag undrar om inte detta skulle vara lösningen på mycket eller alternativet till en väst. Klart diskretare i alla fall.

Axelväskor
Det finns hur mycket fotoväskor som helst som bygger på att du skall bära dem på axeln. Jag tycker inte att detta fungerar för varken natur eller äventyrsfotografering. Rätta mig om jag har fel. Vad jag dock blir avundsjuk på är den överblick man kan få i sån väska. Ofta ser jag pressfotografer och andra som använder axelväskor (populära märken är Tamrac, Lowe och Domke).

Hårda väskor
Om du skall på värsta äventyret där utrustningen kommer att ta stryk så bör du spana in väskor från Pelicancases. De verkar väldigt robusta. Damm- och vattentäta. Jag har ingen erfarenhet av dem, men de brukar göra reklam med en kille som släpar en sån väska efter sin kajak i ett nordligt vatten fyllt av isblock. Wow!

av David Elmfeldt

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar