Nyheter > Ola på Nordpolen!

Ola på Nordpolen!

Idag klockan 13.55 svensk tid, den 14 april nådde Ola Skinnarmo sitt mål Nordpolen – latitud 90, longitud 00 . Därmed är han inte bara den första svensk som skidat sträckan Severnaja Zemlja – Nordpolen, han är också den som gjort det på kortast tid. Ola har tillryggalagt de 980 kilometrarna på endast 48 dagar, vilket ger en snittdistans på cirka 20, 4 kilometer per dag. Fram till idag har detta rekord innehafts av norrmannen Börge Ousland som 1994 tog sig till Nordpolen på 52 dagar.

- Jag är överlycklig över att ha nått målet. Denna expedition har innehållit allt från underbara naturupplevelser till dramatik. Min expedition till Sydpolen var betydligt lättare än denna, mycket tack vare ett mildare klimat och lättare underlag. Nu längtar jag efter en varm dusch, rena kalsonger och mat, säger Ola Skinnarmo.

Idag har Ola skidat 22,5 km för att nå Nordpolen. Arktis bjöd på hårt motstånd in i det sista; skruvisvallar som tornade upp sig som Ola tvingade gå runt eller klättra över och råkar som Ola var tvungen att gå runt. Vi framkomsten hade Ola endast mat kvar för ytterligare två dagar.

Väl framme vid Nordpolen tillbringar Ola Skinnarmo tiden i det ryska islägret som under våren temporärt finns på åttionionde breddgraden. Helikoptern med välkomstkommittén kommer först den 24 april.

Starten var beräknad till den 1 mars men söndagen den 27 februari blåste vinden från norr och isen kom in mot land. Detta avgjorde starten och Ola Skinnarmo och Göran Kropp påbörjade sin strapatsrika färd över Norra ishavet. Göran tvingades bryta den 26 mars på grund av en förfrysningsskada i vänster tumme.

- Fantastiskt starkt jobbat. Äntligen har en svensk skidat till Nordpolen, och på rekordtid dessutom. Det är bara att gratulera och jag är jätteglad för Olas skull, säger expeditionskamraten Göran Kropp.

Datum som Göran och Ola kommer att minnas:
- 27 februari Starten
- 29 februari Två isbjörnar går till attack. Göran tvingas skjuta den ene.
- 1 mars Pulkorna går sönder. 60 timmars lagning påbörjas.
- 9 mars Första ryktena om att Iridiumtelefonen ska stängas når fram.
- 13 mars Satellittelefonens högtalare går sönder. Göran lagar pulkan och Ola försöker med en letherman tool och bensinköket göra ett slags lödverktyg. Ola misslyckas.
- 14 mars Göran driver bort på ett isflak. Mycket obehagligt innan Ola lyckas hala honom över på rätt sida.
- 24 mars Halvvägs! Firas med popcorn. Tio stycken.
- 26 mars Göran avbryter expeditionen på grund av förfrusen tumme.
- 27 mars Ola fortsätter färden ensam.
- 7 april Ola tar en vilodag. Kryper inte ut ur sovsäcken förrän klockan halv åtta- på kvällen.
- 14 april Ola når fram på snabbaste tiden någonsin sträckan Sibirien-Nordpolen.


http://www.nordpolen2000.com

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in