Ökenlöpning

Så var det dags igen. Sveriges meste ökenlöpare, Gunnar Nilsson ska åter ut på tävling.

Starten går den 23 april, men han åkte redan den 14:de för att ladda upp i Kina innan start.

Denna gång är det Gobi i Kina igen. Ett 7 dagars äventyr, 6 etapper med en totalsträcka på ca 250 km. Allt man behöver för veckan, utom vatten, bär man själv med sig. Det innebär en packning på (vid tävlingarna hittills) 12-14 kg.

Av: ulindh

Eftersom det vid de 3 senaste tävlingarna gått bättre än väntat (kommit på den främre halvan resultatmässigt) har han denna gång ansträngt sig ännu mer för att förberedelserna ska vara de bästa. Bland annat har han reducerat sin egen vikt med ca 8 kg. Packningen ska han också försöka reducera till under 12 kg.

Deltagarantalet är drygt 80 personer från 18 olika länder. Det är allt ifrån elit atleter till studenter.



Veckan innan Påsk fick vi noteringar från fältet som det heter. Då hade banläggaren varit ute och funnit ut hur han skulle plåga löparna denna gång.

Banläggaren Ian Adamson är ju ledaren i världens bästa multisportlag. Det var han som gjorde banan i Atacama Crossing förra sommaren också och eftersom han såg att vi överlevde det tror inte Gunnar att han gjort det lättare denna gång.

Gobi March 2005. Noteringar från fältet. Turpan Basin, Xinjiang, China

Från kalla högt belägna dalar insprängda mellan glaciärslipade bergstoppar, ner till en av de lägst belägna och varmaste öknar på jorden. Loppet omfattar en väldig rad geografiska, klimat, kultur, ekologisk historisk och biologisk olikheter.

Det här året har de valt en psykiskt och mentalt utmanande bana, men som deltagarna kommer att finna extremt belönande.

Översikt Gobi March 2005 kommer att hållas runt och genom Turpan sänkan, Xinjiang, Kina.

Temperaturen efter banan kommer att variera mellan 0 och 35 grader Celsius med mycket lite nederbörd.

Årets bana är en kulturell, historisk och geografisk resa från djupet av Tian Shan bergen, följande Silkesvägen, signal torn Han Dynastins befästningar, 2000 år gamla Karez bevattningssystem och vinodlingar. Växelverkan mellan Kazaks och Uygurs.

Området har ett rikt djurliv av vilda, tama och halvtama djur såsom kameler, örnar, hjortar, hästar, får och getter.

Banan sänker sig från 2000 meters höjd till 150 meter under havsnivå. Kryssande genom de historiska och vackra Flaming Mountains och ner till den ödsliga Turpan Basin, den varmaste platsen i Kina. Sommartemperaturerna har registrerats upp till 50 grader Celsius, men våren är mycket mildare. Men det lär ändå bli temperaturer från 0 till 35 grader.

Höjd nivåerna är moderata genom bergen, med korta branta stigningar på upp till ett par hundra meter. Banan inkluderar en lång flodbädds kryssning (tufft och ojämnt underlag med ett flertal vattenövergångar), flat öppen Gobi öken, saltflak, kultiverat åkerlandskap, Uygur och Kazak byar, gamla ruiner, smala canyons och stora sanddyner.


Ian Adamson, Race Director, Gobi March
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.