Nyheter > Ny vandringsled i storslagen urskog

Ny vandringsled i storslagen urskog

Nattsjöstugan på avstånd. Foto: Emma Johansson

Länsstyrelsen har anlagt en ny vandringsled i Vilhelmina kommun på totalt fem mil i riktig urskog. Leden binder samman Matskanområdet i Marsfjällets naturreservat med Dainans naturreservat.

– Den nya leden öppnar upp de fantastiska urskogsområdena Matskan och Dainan för besökare. Den går genom ett stort, vilt och varierat naturområde utan att passera en enda bilväg. Det är unikt i länet och ett fantastiskt tillskott för friluftslivet, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten.

Parkeringar, broar och spänger

Sedan tidigare fanns en 17 kilometer lång vandringsled i Matskanområdet. Den nya leden är en förlängning av den leden. Broar, spänger och parkeringsplatser har anlagts för att underlätta vandringen.

– Den nya vandringsleden har hela fyra påfarter med parkeringar vilket ger stor flexibilitet för den som vill uppleva området, antingen som en dagstur eller flerdagarstur, säger Johan Lindberg, fjällsamordnare på Länsstyrelsen Västerbotten

Karta och beskrivningar av ledsträckorna

En delsträcka anläggs i sommar

Sträckan Nattsjöstugan-Dainanäs är fortfarande under anläggande och i dagsläget endast snitslad. Det saknas målade ledmarkeringar på träden och terrängen är inte röjd. Sträckan färdigställs under sommaren 2021. Vissa delar är svårframkomliga, så vi rekommenderar att vandra efter andra delar av leden den här säsongen.

Två nya övernattningsstugor

Nattsjöstugan är en ny timrad stuga cirka två kilometer från Nattsjöns parkeringsplats. En av stugorna vid den gamla fjällägenheten Dainanäs har också öppnats upp för allmänheten. Den är nu utrustad med köksutrustning, kamin och sängar. Dainanäs är ett statligt byggnadsminne som består av flera gamla knuttimrade byggnader som ligger vackert omgivna av slåtterängar i väglöst land.

Sedan tidigare finns två stugor efter leden, Matskanstugan och Blerikstugan. Ingen av stugorna är bokningsbara. Det kostar 200 kr/natt att övernatta och pengarna återinvesteras i stugornas underhåll och ved.

Karta och mer information om stugorna

Vad gäller för stugorna med anledning av Corona?

Ta gärna med tält som alternativ till boende i stuga, om det skulle vara andra sällskap i stugan.

Länsstyrelsens stugor och Corona

Jakt, fiske och bärplockning

Alla sjöar i området är upplåtna för fiske genom det statliga fiskekortet. Det finns gott om öring, abborre och röding. Under jakttid är det tillåtet att jaga småvilt på statens mark för alla med jakttillstånd. Efter leden finns också fina möjligheter för bär- och svampplockning.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Aktuellt: Natt i Naturen