Ny sportchef på Kebnekaise

Christian Edelstam har anställts som ny sportchef på Svenska Turistföreningens fjällstation i Kebnekaise. Han är en erfaren bergsklättrare som också har utbildat sig inom naturgeografi, glaciologi och lavinkunskap. Han får i uppdrag att leda en verksamhet där det är mycket på gång i sommar, till exempel olika kurser, arrangemang, dagsturer och temaveckor.

Av: ulindh

Christian Edelstam är 33 år och kommer ursprungligen från Stockholm. Sitt intresse för friluftsliv fick han i början av 90-talet. Till en början ägnade han sig mest åt skidåkning och tillbringade flera vintersäsonger i Alperna. Efter hand tog klättringsintresset över och från mitten av 90-talet har han vigt tre till fem månader per år åt klättringsresor över hela världen. Han har bland annat klättrat i Peru, Tanzania, Kenya, Pakistan, Indien och Nepal och dessutom korsat Grönland på skidor.



Bergstopparna i Kebnekaiseområdet är Christian också väl förtrogen med. I fem säsonger har han arbetat som guide på STF Kebnekaise Fjällstation och han har även lett egna klätterkurser. Han har också arbetat på Tarfalas Glaciologiska Forskningsstation. I sin nya tjänst ska Christian leda sportverksamheten på Kebnekaise Fjällstation, som infattar såväl kurser och arrangemang som dagsturer.

– Målsättningen är att befästa Kebnekaises roll som Sveriges högalpina centrum. Men utbudet ska inte enbart bestå av extrema utmaningar. Vi erbjuder också mindre krävande aktiviteter, till exempel guidade turer till intressanta platser i dalgången, säger Christian och fortsätter:

– Som sportchef kommer jag också att arbeta med säkerhetsfrågor. Min inställning är att säkerheten ständigt måste ses över och ifrågasättas.



I sommar är det mycket på gång på Kebnekaise Fjällstation. När vädret tillåter genomförs guidade turer till Sveriges högsta topp (Kebnekaises sydtopp 2 104 meter över havet.). På programmet finns även tre temaveckor. Den högalpina friskisveckan i slutet av juni arrangeras i samarbete med Friskis & Svettis. Den består av lättare och tuffare vandringar, gympapass, intressanta föredrag och näringsrik mat. Klätterfestivalen i mitten av juli innehåller prova på-klättring, klätterturer, föredrag och utrustningsnyheter. Den tredje temaveckan heter ”Bland is och sten” och äger rum i slutet av augusti. Den består av vandringar på de stora glaciärerna och andra geologiskt intressanta områden.

Källa: Svenska turistföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.