Ny fjällstuga i Rogenområdet

Nu finns det en ny fjällstuga i det annorlunda vildmarksområdet vid sjön Rogen i västra Härjedalen. Stugan har uppförts av Svenska Turistföreningen (STF) och erbjuder 12 bäddar, proviantförsäljning och en vedeldad bastu i mycket spektakulär natur.

Av: ulindh

– Rogen är ett av Sveriges mest spännande vildmarksområden. Trots detta är det relativt okänt bland svenskar. Nu är vår förhoppning att området ska öka i popularitet, såväl bland STF-medlemmar som andra besökare, säger Staffan Lindberg, ansvarig för STFs södra stugområde.

Rogenområdet består av nationalparker och naturreservat på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Naturen domineras av moränlandskap, urskog och ett utbrett system av vattenvägar. Det finns också flera förhistoriska lämningar i området, till exempel hällmålningar och bronsåldersgravar. De många sjöarna och tjärnarna har gjort att området blivit särskilt populärt bland paddlare och fiskare. Förutom Rogenstugan erbjuder STF två stugplatser i området; Skedbro och Storrödtjärn. Dessutom finns STF-vandrarhem i Tännäs och Tänndalen, samt fjällstation i Grövelsjön.

Från Rogenstugan är det endast åtta kilometer till ledterminalen Käringsjövallen med allmän bilväg. Dessutom ligger Rogen strategiskt för turer till och från Femundsmarka i Norge där det finns ytterligare vandringsleder och övernattningsstugor. Det innebär att Rogenstugan fungerar som en viktig knutpunkt för hela området. Stugan kommer att hålla öppet med stugvärd både sommar och vinter. Sommarsäsongen sträcker sig från början av juli till slutet av september. Vintersäsongen startar i mitten av februari och slutar i slutet av april.

Den nya stugan vid Rogen öppnade för gäster den 14 augusti, men den officiella invigningen ägde rum fredagen den 3 september. Ett 70-tal personer närvarade vid invigningen, bland annat representanter för STF, den lokala samebyn, Den Norska Turistföreningen (DNT), lokalpolitiker och boende i närområdet. Invigningen förrättades av Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtlands län. Deltagarna bjöds bland annat på en presentation av området, musikunderhållning i form av spel i näverlur, bastubad och lunch över öppen eld.

rogen

Källa: Svenska turistföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.