Ny bok om lappugglans mystiska liv - du har chans att vinna boken

Jonas Classon har tagit fantastiska bilder på lappugglor och presenterar nu dessa tillsammans med personliga och pedagogiska texter i boken "Lappuggla - Skogens dolda väsen". Här är ett smakprov ur boken och en tävling, två vinnare får varsin bok.

Av: ulindh

Jonas Classon har tagit fantastiska bilder på lappugglor och presenterar nu dessa i boken "Lappuggla - Skogens dolda väsen. Här är lite smakprov ur boken och en tävling där vi lottar ut två böcker.

Världskända ugglan porträtteras i ny bok ”Det var som att kliva in i Narnia” säger prisbelönte fotografen Jonas Classon om sitt första omtumlande lappugglemöte. Det har gått tio år sedan han klev ur sjuksängen efter en lång sjukdomsperiod och gav sig ut i skogen för att försöka fånga lappugglan på bild. Nu sammanställs bildsamlingen i en unik skildring av lappugglans liv.

En av huvudkaraktärerna i boken är lappugglan bakom den världsberömda bilden ’’Night Hunter’’ som skildrar en lappuggla som spänner fram klon i fullmånens sken.

Bilden blev snabbt världskänd och har prisats med några av de tyngsta internationella fotopriserna och publicerats i hundratals tidningar runt om i världen. Exempelvis i The Times, två gånger. Bilden har även ställts ut i bl.a Natural History Museum i London.

’’Att följa bildens resa genom världen har varit otroligt spännande. Jag trodde aldrig att en bild tagen bara ett par mil hemifrån skulle göra ett så starkt avtryck och nå miljontals människor. Men det känns såklart fantastiskt att skogens doldis fått komma fram i rampljuset, säger Jonas Classon.

Men månskensbilden är bara en av många bilder på lappugglor som Jonas tagit under åren. Tusentals timmar har han spenderat ute i skogen för att skildra skogens kanske mest mystiska och mytomspunna varelse och fascinationen tycks aldrig falna. Tvärtom har varje nytt möte framkallat en allt större förtrollning och hängivenhet till fågeln som helt ändrade Jonas livsriktning efter ungdomsåren på sjukhus. Trots långa utredningar är det ingen som vet vad han blev sjuk i, men vad som står klart är att det var fåglarna som blev hans livlina och väg tillbaka.

Nu släpper han sin andra bok tillsammans med författaren Anna Froster. Boken är rikt illustrerad med ett vidunderligt fotomaterial och genom personliga och pedagogiska texter får vi lära känna lappugglan på ett helt nytt sätt.

Lappuggla – Skogens dolda väsen, ges ut av Avium Förlag i oktober 2021.

Tävla om boken längst ner på sidan!

Här är ett smakprov ur inledningen på boken samt några bilder: 

Omtumlande möten med skogens dolda väsen

Av alla fåglar är nog ugglorna de mest människolika. Och av ugglorna är nog lappugglan den som allra mest påminner om oss själva. Det är omtumlande att se rakt in i ögonen på någon som känns så närbesläktad, men som svävar ljudlöst fram genom skogen.
Att se en lappuggla dyka ner mot sitt byte ger isande ilningar i hela kroppen. Ljudlöst sveper den vidare och försvinner, som om den aldrig någonsin varit där. Många av ögonblicken som fångats i den här boken kändes overkliga redan sekunden efter att bilden togs.
  Det sägs att lappugglan består av hälften mystik och hälften magi. Men sedan är det något mer också, och en stor del av det är fjädrar. Den som har hållit i en lappuggla vet att den känns nästan viktlös i sin fluffiga dräkt.
  Lappugglans vetenskapliga namn är Strix nebulosa, som betyder ungefär ”dimmigt tecknad uggla”. I fjäderdräkten kan man ana lavklädda stammar och taigans skogshorisonter. Väl medveten om sitt utseende väljer lappugglan ofta en plats där den smälter in så att den blir nästan osynlig. Trots att den är en av våra största ugglor rör den sig osannolikt osedd runt i skogen. Tills den plötsligt lugnt sitter där och tittar rakt på oss, rakt igenom oss.
  Ugglor är inte kända som några muntergökar, och lappugglan har kanske de mest allvarsamma av alla uggleögon. De som har mött lapp­uggleblicken minns den. Det är ögon som naglar fast och skakar om. Några har blivit extra djupt fångade i den där blicken, de har blivit uggle­spanare och ugglekämpar som återvänt år efter år. Kånkat brädor över myrar och hyggen, för att bygga boplattformar som har blivit lappugglans räddning i brist på gamla högstubbar och duvhöksbon att flytta in i. 
Tack vare sådana eldsjälar kan vi berätta om den här artens liv och livsvillkor. 
  Det är få förunnat att möta skogens dolda väsen i deras ­hemmamarker. Med boken vill vi öppna ett fönster till lappugglans värld, för den som vill titta in och låta sig bli genomskådad.

Foto: Jonas Classon

Foto: Jonas Classon

Tävla här, bland de rätta svaren drar vi två vinnare som får varsin bok! Sista tävlingsdag är 3 november, vinnarna dras 4 november och meddelas per e-post.

Detta formulär kan ej längre fyllas i

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.