Nyheter > Nu öppnar STF fjällen

Nu öppnar STF fjällen

Foto: Chad Blakley

Nu öppnar Svenska Turistföreningen (STF) i väglöst land och därmed är vandringssäsongen igång på allvar. Vandringstrenden är fortsatt urstark och längtan till fjällen och det ostörda är stor. Statistiken visar att gästnätterna i såväl fjällstugor, fjällstationer som tältare i fjällen ökat med nära 22 procent 2014 till 2018 och bokningsläget på STFs fjällstationer är 2 procent bättre än mot förra året. Några av de stora nyheterna i sommar är STF Sylarnas nya restaurang Spiseriet, ett fjälläventyr för funktionsnedsatta vid STF Abiskojaures fjällstuga och att STF Enaforsholms fjällgård nu ingår i STF familjen.

Förutom vandring dyker aktiviteter upp som ta linbana på Nuolja till midnattssolmiddag, topp- och grotturer, makalöst flora & fauna, folkmusikfestival, maratonlöpning, familjefjällveckor, träningsläger, Singel i Salto, cykelcamp, avsmakningsmenyer, bröllop på kalfjället, fjällen med barnbarnen, fjällrävssaffari, seniorvandringar och fjällkunskapsdagar.

- Fjällsommar är så mycket - skira grönskan i juni till maffiga höstfärger i höst. Det känns nu kul att sommaren är igång och att fler upptäcker det härliga med att vistas på fjället. Och vi gillar att man nu kan ta nattåget varje dag upp till fjällen, något som är otroligt viktigt för att kunna turista mer hållbart, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig, STF. 

Kunskap är allt

I och med att intresset för sommarfjället ökar, kommer det fler folk, där alla kanske inte har den rätta kunskapen. Förra sommaren ledde det till att Fjällräddningen fick rycka ut på fler incidenter än tidigare år. STF vill gå i täten för att fler ska få mer kunskap om fjället. Förutom alla guidade arrangemang finns det två specifika med fokus på lärande. Säsongen inleds med förra året succé STF Fjälluffa, ett fjällintro för 18-25 åringar som inte tidigare vandrat i fjällen och i september är det dag de kostnadsfria temadagarna STF Fjällets Dagar. Under några dagar (13-16/9) kan man bland annat ta del av den senaste klimatforskningen, tips från fjällräddningen, berättarkvällar, följa med på fjällrävssafari, lära sig allt om samisk kultur och rennäring. Intressanta föreläsningar och guidade vandringar varvas med prova-på-aktiviteter ute på fjället. 

Äta bör man

Sommarens stora nyhet är STF Sylarnas nya restaurang Spiseriet. Här serveras långkok i en gryta mitt på bordet med rejäla tillbehör och syltade grönsaker där man tillsammans delar och äter sin middag med nyvunna vänner. En del i konceptet som ska ha en riktig hemma-hos-känsla och en av STFs grundstommar är att gästen är medproducent och tillsammans hjälps åt att duka sitt bord, hämta smör, bröd och mat i ”köket”.

Läs mer på Svenska Turistföreningen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar