Nadine Saulnier och Janne Corax - Årets äventyrare

Nadine Saulnier och Janne Corax utsågs till Årets äventyrare i samband med Vildmarkmässan i Älvsjö i helgen.För första gången delades även ett stipendium ut till fyra glada vinnare i kategorin ”Årets Äventyr”.

Av: admin

Lördagen den 14 mars i samband med Vildmarksmässan, utsågs Nadine Saulnier och Janne Corax till Årets Äventyrare 2008. För första gången delades även ett stipendium ut till fyra glada vinnare i kategorin "Årets Äventyr".

Under 2008 besteg Nadine och Janne två bergstoppar i Kina, Kukushili (6388m)och Purog Kangri (6438m), vilka aldrig tidigare har bestigits. För dessa bestigningar, samt för den svåra korsningen av Chang Tang-platån i norra Tibet till fots under en 54 dagar lång expedition helt utan support, fick de två unika äventyrarna Nadine Saulnier och Janne Corax under en ceremoni på Vildmarksmässan ta emot utmärkelsen "Årets Äventyrare 2008".
Nadine och Janne är de enda svenskar som någonsin har tagit sig uppför helt obestigna bergstoppar. Totalt 14 stycken "jungfruberg" har de hunnit med under årens lopp. Något annat som gör Janne och Nadine unika är att de oftast har en väldigt liten budget att röra sig med. De har inga sponsorer utan jobbar ihop sina egna pengar och ger sig iväg när äventyret lockar.
- Jag vill ha friheten att kunna ge mig iväg när som helst och genomföra resan helt och hållet på mitt eget sätt, säger Janne och får medhåll av Nadine, som till vardags arbetar som målare för att få in pengar till sina resor. Det behöver varken vara speciellt svårt eller dyrt. Den mesta informationen är lätt att hitta på nätet, säger Nadine. Och maten köper vi billigt på plats!

Kriterierna för utmärkelsen Årets Äventyrare är att bedriften ska ha genomförts under det gångna året. Prestationen ska ha skett ute i naturen varsomhelst i världen. Personerna ska också vara svenska medborgare. Vinnarna, vilka ska bestå av en man och en kvinna, behöver inte vara kända sen tidigare.
- Årets Äventyrare är inte någon tävling, säger initiativtagaren Fredrik Erixon. Det är ett erkännande och en belöning för en extraordinär bedrift. Vi vill lyfta fram äventyret som fenomen och uppmuntra fler människor att ge sig ut på egna äventyr.

För att inspirera fler delas från och med i år ett stipendium ut till någon eller några personer som planerar ett speciellt äventyr. Nästan 40 bidrag har kommit in och vinnarna av årets stipendium blev Shervin Solhkonan, Fredrik Johnsson, Alexander Pfotenhauer och Gustav Johnsson. Under dryga två veckor ska de fyra killarna paddla kanadensare genom den 370 km långa Moisie River i norra Quebec.
- Det var viktigt för oss att hitta en plats som verkligen är vildmark, säger Shervin, som tillsammans med de övriga tre fick ta emot en check på 40 000 SEK. Prisutdelare var fotografen och författaren Svante Lysén som själv har tillryggalagt åtskilliga mil på kanadensiska floder.

 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-03-17 18:34   thegedd
Grattis, detta är ni (om några) väl värda tycker jag !
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.