Mästarna i vintersim ska koras: "Mörkt och kallt"

Den 9-11 februari arrangeras Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim i Skellefteå. I nollgradigt vatten kommer deltagare från flera olika länder tävla om att bli mästare i vintersim.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Olaf Schneider

Foto: Olaf Schneider

I februari arrangeras, för tolfte gången, Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim i Skellefteå. Under mästerskapet tävlar deltagarna i distanserna 25, 50, 100 och 200 meter i nollgradigt vatten. Tävlingen är öppen för både nybörjare och professionella simmare och i år väntas cirka 400 personer delta i mästerskapet.

Tävlingen är också en del av världscupen i vintersim och elitsimmare från flera olika länder kommer att delta, bland annat den tyske extremsimmaren Christof Wandratsch. Han har tidigare bland annat vunnit hela världscupen i vintersim och satt världsrekord i simning över både Engelska kanalen och Gibraltar sund. 

 – Jag älskar att komma till Skellefteå och tävla eftersom det är så bra organiserat. Det är mörkt och kallt i vattnet men människorna här har varma hjärtan, säger Christof Wandratsch.

Förutom simtävlingarna arrangeras också tävlingarna "Vakpoesi" och "Musik i vak", där deltagarna framför en dikt eller ett musikstycke stående i en isvak.

Foto: Olaf Schneider

En deltagare i tävlingen 2017. Foto: Olaf Schneider

Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim arrangeras den 9-11 februari av föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner och International Winter Swimming Association (IWSA)

– Vi har ett mycket givande samarbete med IWSA som genom åren gett oss massvis av värdefulla internationella kontakter. Skellefteå har blivit något av ett vintersimcenter och en viktig mötesplats för utövare av vintersim från hela världen, säger Lars Westerlund, kommunikationsansvarig på Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Sista anmälningsdag för att delta i simtävlingarna är den 31 januari och för poesi- och musiktävlingarna den 2 februari. Mer information om eventet och anmälan hittar du på arrangörens hemsida.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2024-01-29 08:08   Kristoffer Öhrn
Wow - vilka kämpar! Måste vara så kallt…
 

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.

Bra saker för din krislåda

Prepping handlar om kunskap och utrustning för att klara en krissituation. Har du allt som behövs när något oväntat skulle hända?