Nyheter > Lasse Sarri, fjällförare fyller 80 år

Lasse Sarri, fjällförare fyller 80 år

Sveriges äldsta fjällförare, är det Lasse Sarri i Nikkaluokta. Hans titel är fjällförare och han har 111 toppbestigningar av Giebnegaisi bakom sig, den senasta för tre år sedan. Han är fortfarande aktiv. Lars Anders Simon Sarri fyllde 80 den 12 Juni 2003.

Lasse är den tionde av 14 syskon och son till Nils Olsson Sarri och hans hustru Maria vilka var de första bofasta i Nikkaluokta. Hans skolgång var sex år den och den var förlagd till internat i Jukksajärvi. Efter skolan började ha hjälpa till hemma med jakt och fiske.

Hans första jobb som fjällförare gjorde han redan som tioåring då han på uppdrag av sin far guidade en familj som skulle upp till Kebnekaise. Han har även varit fjällförare åt "de lappländska fjällkarlarnas klubb" och är fortfarande aktiv och tar emot skolklasser som kommer på besök.

Genom sina kunskaper och erfarenheter har Lasse även varit delaktig i fjällräddningen. Men jobbet som fjällförare drygade ut med arbeten åt STF när alla fjällstugor byggdes, det var mycket material som skulle forslas från Holmajärvi till Kungsleden med häst och härkar. Han har även arbetat på forskningsstationen i Tarfala.

Lasse tillhör en generation som har en unik erfarenhet av livet i fjällen och jag bugar mig av respekt för en sådan fjällförare.


Läs mer i NSD

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!