Artiklar > Laga kläder

Laga kläder

Om kläppen på dragkedjan nötts ut eller trillat bort, går det oftast inte att dra ner dragkedjan då det sitter en spärr som håller den på plats i uppdraget läge. Det är väldigt enkelt åtgärdat, trä exempelvis en bit ståltråd eller ett gem i hålet där kläppen suttit så går den att dra ner igen.

Vill man ha en snyggare lagning så sätter du dit en nyckelring. Fäst en bit tyg eller något annat lämpligt i ringen så kan du lätt dra i den igen.

Nål och tråd fungerar för många lagningar på kläder och annan utrustning men i en del material som många jackor med olika fyllningar kan det vara svårt att sy. I det här fallet skaffade vi Seam Grip ett lim som också kan användas för lagningar i tältdukar, sovsäckar mm. 

Den här revan hade fått en temporär lagning med silvertejp som ju är användbart till mycket. Silvertejpen sattes på insidan och har hållit rätt länge men nu började tyget dras isär. 

Tejpen avlägsnades och för att kunna dra och spänna tyget satte jag en tyngd på jackan.

När tejpen tagits bort tittade fyllningen fram, för att den inte skulle fastna i limmet klippte jag till ett tunt bomullsband och la in under revan på tyget. Sen la jag försiktigt på limmet med en smal träspatel. Det följer med en borste till limmet men den kändes alldeles för bred för den här lagningen. Torktiden är 24 timmar.

Håller lagningen för tvätt då? Ja, jackan tvättades i 40 grader med medelcentrifugering och lagningen ser inte ut att ha påverkats.

Den blev kanske inte som ny, men kommer att hålla för många fler äventyr och turer i naturen.

Diskutera lagningar och tipsa om hur du gör i vårt forum Gör det själv.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-04-11 18:28   gundj
Revor fixar jag oftast med Spinnakertejp.
Finns i massor med färger.
Tål tvätt och slitage bra.
 
2018-04-13 10:07   ulindh
Tack, det var ett bra tips!
 
2018-04-17 09:27   karlerland
Jag hade fått en centimeterlång spricka i cellgummit på mina kängor nästan uppe där lädret tar vid. Jag prövade först att laga med hjälp av lödkolven men det fungerade inte. Däremot fungerar det alldeles utmärkt att pressa in tätningsmassa som man använder vid kakelsättning i sprickan.
 
2018-05-21 13:31   seobserver
Små nyckelringar finns bl a i sportfiskebutiken.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar