Nyheter > Ladugård blir pilgrimscenter i Selånger

Ladugård blir pilgrimscenter i Selånger

- Vi har saknat en tydlig startpunkt för S:t Olavsleden, det får vi nu i och med centret. Vi kommer att kunna svara på alla frågor pilgrimer har om resan, om boende och allt de kan uppleva på vandringen till Trondheim, säger Helene Westerlind, diakon i Selångers församling och projektsamordnare för Pilgrimscenter Selånger.

Selånger medeltida centrum
Selånger är den äldsta medeltida hamnen och var också ett administrativt centrum för hela regionen under den tiden. Det var dit vikingen Olav Haraldsson seglade in för snart 1 000 år sedan och påbörjade vandringen till Norge och Trondheim för att återta makten efter två år i landsflykt i Ryssland.

- På centret kommer besökaren kunna ta del av information och utställningar om: S:t Olav, leden, Selångers historia och kultur men också få kunskap om pilgrimsvandring som livsstil, säger Helene Westerlind.

Informations- och kunskapscenter
Pilgrimscenter Selånger som omfattar 1 200 kvadratmeter kommer att rymma en reception, konferensutrymmen, ett café och utställningsytor. Intill huset anläggs också en medeltida trädgård. Bygget beräknas kosta cirka 20 miljoner kronor och finansieras bland annat av Selångers församling, Härnösands stift, Sundsvalls kommun och förhoppningsvis via EU-medel.

- I takt med att intresset för pilgrimsvandring har ökat har vi också fått in många förslag från församlingsmedlemmar om att bygga ett pilgrimscenter. Vi beslutade att satsa på det och vad kunde vara mer rätt än att placera det i Selånger, platsen där allt började, säger Helene Westerlind. 

En del av centret öppnar den 17 juni i år men den stora invigningen kommer att ske 2021 då Sundsvalls stad firar 400 år.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar