Kånken fyller 30 år!

Ryggsäcken som har sålt i över tre miljoner exemplar sedan lanseringen 1978 firar nu 30-årsjubileum. Kånken är en oförändrad klassiker och det enda som har varierats är färgerna samt att ett par modellvarianter har tillkommit. Höstens stora nyhet består av en Kånken med ett specialkonstruerat fack för din dator, Kånken Laptop. Kånken togs fram i slutet av 70-talet för att spara barn och ungdomars ryggar i en tid då axelremsväskan var populär och hela 80 procent av den svenska befolkningen uppgett att de periodvis hade ont i ryggen.

Av: admin

Mot slutet av 70-talet visade ny statistik att hela 80 procent av svenska folket någon gång drabbats av ryggbesvär, och inte sällan gällde detta en allt yngre målgrupp. Om belastningen från skolböcker fördelades från en axel till båda så skulle enligt expertis ryggbesvären upplevas som skonsammare eller försvinna.

Fjällrävens grundare Åke Nordin följde debatten kring sneda ryggar och skissade därför på en funktionell och prisvärd ryggsäck anpassad efter skolbarns behov av att kunna bära böcker och pärmar till och från skolan. Eftersom ryggsäcken gjorde händerna fria så var äldre med behov av käpp också en viktig målgrupp. Med en massiv lanseringskampanj med experter i spetsen hoppades många på att få med ungdomarna på ryggsäckstrenden. Åke Nordin räknade med att sälja 200 stycken Kånken första året, men sålde dubbelt upp. Året därpå såldes 30 000 ex, och framgångssagan om Kånken var ett faktum. Idag säljer Kånken i cirka 200 000 exemplar om året.

Höstens nyhet – Kånken Laptop

År 2002 lanserades den omåttligt populära uppföljaren Kånken Mini som är en variant för mindre barn på 7liter. Till hösten 2008 lanseras en väska som ser ut som sitt original, men som har ett vadderat fack för enbärbar dator – Kånken Laptop, Den kommer att finnas för datorer i storlekarna 13, 15 och 17 tum i färgerna Graphite, Royal Blue, Svart samt Forest Green. Övriga Kånken-modeller som finns på marknaden är Kånken Big och Kånken Maxi.

Kånken Mini rymmer 7 liter medan en Kånken rymmer 16 liter, Kånken Maxi har ett expanderbart huvudfack, vilket gör att den rymmer 18 + ytterligare 9 liter. Kånken Big är den största modellen med en storlek på 20 liter. Kånken är tillverkat i ett mycket slitstarkt vinylontyg, Vinylon F, som passar allt från hårda barnlekar till hårt klimat. Vinylon F sväller liksom naturfibrer, vilket gör tyget vattentätt i sin konstruktion, utan att behöva behandlas med ytterligare beläggningsmaterial. Vinylon F är ett oöverträffligt material sett till förhållande slitstyrka och lättvikt. Kånken har en stor dragkedja som öppnar hela huvudfacket, två sidofack samt en frontficka. I ryggsäcken medföljer ett praktiskt urtagbart sittunderlag. Ryggsäcken är försedd med enkla axelremmar, ett handtag i toppen samt med reflexer i logotypen.

De färger som finns idag är: Graphite, Warm Yellow, Brick, Mustard, Putty, Sand, Brown, Mud, Pink, Rust, Ox Red, Ice Blue, Uncle Blue, Royal Blue, Black, Navy, Green och Forest Green.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.